Warstwowy deser z miechunką peruwiańską

19 Marzec 2019

Pure Food Catering Dietetyczny

Każdy z nas czasami odczuwa ogromną chęć na coś słodkiego, dlatego mam dla Was przepis na słodki deser, który jednocześnie jest banalnie prosty do wykonania. Jego baza to pudding z tapioki. Kolejna warstwa to pomarańczowa galaretka, którą zdobi tajemniczy owoc – miechunka peruwiańska.

Miechunka jest egzotycznym owocem nazywanym "złotą jagodą". Ten malutki owoc jest bogatym źródłem witamin A i C oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych, m.in. fosforu i wapnia.
Pora na przepis:

Warstwa biała – pudding z tapioki:
•    500ml mleka/mleka roślinnego
•    1/4 szklanki drobnych kuleczek tapioki
•    łyżka soku z cytryny
•    opcjonalnie 1-2 łyżki erytrytolu/ksylitolu/miodu do dosłodzenia

W garnku zagotuj mleko, dodaj tapiokę, sok z cytryny i opcjonalnie coś do posłodzenia. Gotuj około 20-30 min co chwilę mieszając. Kuleczki tapioki muszą stać się całkowicie przezroczyste. Pudding przełóż do 4 miseczek/szklaneczek.

Warstwa kolorowa – galaretka owocowa:
•    1 opakowanie galaretki bez cukru
•    2 łyżki erytrytolu/ksylitolu/ miodu do posłodzenia

Zagotuj odpowiednią ilość wody na opakowanie galaretki. W gorącej wodzie rozpuść galaretkę i używany słodzik. Jak galaretka wystygnie i zacznie gęstnieć przełóż ją na pudding z tapioki.

Oczywiście możesz wykonać galaretkę z soku owocowego i żelatyny lub w przypadku wersji wegańskiej agaru.

Dekoracja deseru - owoce jakie użyjecie pozostawiam Wam do wyboru, nie musi być to miechunka peruwiańska. Doskonale będzie pasował ananas pokrojony w kostkę czy borówki amerykańskie.

Smacznego!