Dzień KUCHNI GRECKIEJ

26 Listopad 2019

Pure Food Catering Dietetyczny

Kuchnia grecka uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Dominują w niej śródziemnomorskie smaki, proste przepisy, zdrowe produkty oraz charakterystyczne przyprawy.

Do ciekawostek związanych z kuchnią grecką możemy zaliczyć to, że Grecy podają wszystkie dania jednocześnie na stół. Nie funkcjonuje u nich etapowe podawanie przekąsek, pierwszego i drugiego dania oraz deseru. Posiłek ma zachwycać nie tylko podniebienie, ale i oczy, dlatego wszystko serwuje się jednocześnie, co daje wrażenie obfitości i różnorodności.

Najpopularniejsze dania kuchni greckiej to:

·      - gyros – opiekane na obracanym rożnie mięso wieprzowe (czasami też baranie lub z kurczaka), które odcina się w postaci płatków za pomocą elektrycznego noża. Razem z pitą i warzywami stanowi kompletne danie,

·   - sałatka grecka – (w Grecji znana pod nazwą choriatiki) jest najpopularniejszą sałatką świata. W jej skład wchodzą ogórki, pomidory, feta, i oliwa z oliwek,

·     - krestosupa – najbardziej znana zupa greckiego pochodzenia. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się wołowinę oraz ryż,

·     - baklava – deser z ciasta filo przełożonego orzechami z miodem lub cukrem. Danie jest zapiekane i krojone w kwadraty lub romby, a następnie oblewane lukrem i posypywane orzechami pistacjowymi,

·      - pita – rodzaj placków wypełnionych farszami lub podawanych w wersji na słodko.