Cynk

08 Maj 2019

Pure Food Catering Dietetyczny

Czy wiesz, że jest on składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu?

Do objawów jego niedoboru zaliczymy:
• zmniejszenie odporności (częste zapadanie na infekcje),
• zaburzenia koncentracji,
• zajady,
• suchą skórę,
• trądzik,
• wypadanie włosów,
• łamliwość paznokci i charakterystyczne białe plamki pojawiające się na paznokciach,
• zmniejszenie apetytu.

Dobrym źródłem cynku w diecie są przede wszystkim produkty zwierzęce (ostrygi, mięso, wątroba, sery podpuszczkowe, jaja), a także ciemne pieczywo, kasza gryczana, sezam, pestki dyni, kakao, orzechy nerkowca, pestki słonecznika i olej lniany.

Jeśli chodzi o suplementację cynkiem to do form najlepiej wchłanianych zaliczymy:
• pikolinian cynku
• cytrynian cynku