Ka偶dy z nas czasami odczuwa ogromn膮 ch臋膰 na co艣 s艂odkiego, dlatego mam dla Was przepis na s艂odki deser, który jednocze艣nie jest banalnie prosty do wykonania. Jego baza to pudding z tapioki. Kolejna warstwa to pomara艅czowa galaretka, któr膮 zdobi tajemniczy owoc – miechunka peruwia艅ska.
Miechunka jest egzotycznym owocem nazywanym "z艂ot膮 jagod膮". Ten malutki owoc jest bogatym 藕ród艂em witamin A i C oraz witamin z grupy B, a tak偶e sk艂adników mineralnych, m.in. fosforu i wapnia.
Pora na przepis:
Warstwa bia艂a – pudding z tapioki:
• 500ml mleka/mleka ro艣linnego
• 1/4 szklanki drobnych kuleczek tapioki
• 艂y偶ka soku z cytryny
• opcjonalnie 1-2 艂y偶ki erytrytolu/ksylitolu/miodu do dos艂odzenia
W garnku zagotuj mleko, dodaj tapiok臋, sok z cytryny i opcjonalnie co艣 do pos艂odzenia. Gotuj oko艂o 20-30 min co chwil臋 mieszaj膮c. Kuleczki tapioki musz膮 sta膰 si臋 ca艂kowicie przezroczyste. Pudding prze艂ó偶 do 4 miseczek/szklaneczek.
Warstwa kolorowa – galaretka owocowa:
• 1 opakowanie galaretki bez cukru
• 2 艂y偶ki erytrytolu/ksylitolu/ miodu do pos艂odzenia
Zagotuj odpowiedni膮 ilo艣膰 wody na opakowanie galaretki. W gor膮cej wodzie rozpu艣膰 galaretk臋 i u偶ywany s艂odzik. Jak galaretka wystygnie i zacznie g臋stnie膰 prze艂ó偶 j膮 na pudding z tapioki.
Oczywi艣cie mo偶esz wykona膰 galaretk臋 z soku owocowego i 偶elatyny lub w przypadku wersji wega艅skiej agaru.
Dekoracja deseru - owoce jakie u偶yjecie pozostawiam Wam do wyboru, nie musi by膰 to miechunka peruwia艅ska. Doskonale b臋dzie pasowa艂 ananas pokrojony w kostk臋 czy borówki ameryka艅skie.
Smacznego!