Warstwowy deser z miechunką peruwiańską
19 marca 2019
Każdy z nas czasami odczuwa ogromną chęć na coś słodkiego, dlatego mam dla Was przepis na słodki deser, który jednocześnie jest banalnie prosty do wykonania. Jego baza to pudding z tapioki. Kolejna warstwa to pomarańczowa galaretka, którą zdobi tajemniczy owoc – miechunka peruwiańska.
Miechunka jest egzotycznym owocem nazywanym "złotą jagodą". Ten malutki owoc jest bogatym źródłem witamin A i C oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych, m.in. fosforu i wapnia.
Pora na przepis:
Warstwa biała – pudding z tapioki:
• 500ml mleka/mleka roślinnego
• 1/4 szklanki drobnych kuleczek tapioki
• łyżka soku z cytryny
• opcjonalnie 1-2 łyżki erytrytolu/ksylitolu/miodu do dosłodzenia
W garnku zagotuj mleko, dodaj tapiokę, sok z cytryny i opcjonalnie coś do posłodzenia. Gotuj około 20-30 min co chwilę mieszając. Kuleczki tapioki muszą stać się całkowicie przezroczyste. Pudding przełóż do 4 miseczek/szklaneczek.
Warstwa kolorowa – galaretka owocowa:
• 1 opakowanie galaretki bez cukru
• 2 łyżki erytrytolu/ksylitolu/ miodu do posłodzenia
Zagotuj odpowiednią ilość wody na opakowanie galaretki. W gorącej wodzie rozpuść galaretkę i używany słodzik. Jak galaretka wystygnie i zacznie gęstnieć przełóż ją na pudding z tapioki.
Oczywiście możesz wykonać galaretkę z soku owocowego i żelatyny lub w przypadku wersji wegańskiej agaru.
Dekoracja deseru - owoce jakie użyjecie pozostawiam Wam do wyboru, nie musi być to miechunka peruwiańska. Doskonale będzie pasował ananas pokrojony w kostkę czy borówki amerykańskie.
Smacznego!