Magnez to pierwiastek niezwykle istotny do zachowania optymalnego zdrowia. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak wa偶ny jest jego odpowiedni poziom w organizmie. Jest on niezb臋dny do metabolizmu ATP oraz syntezy DNA, RNA czy bia艂ek, a tak偶e uczestniczy w kurczliwo艣ci mi臋艣ni (antagonista wapnia), w termoregulacji oraz wp艂ywa na prawid艂ow膮 prac臋 uk艂adów: nerwowego, sercowo-naczyniowego czy odporno艣ciowego.
Obecny styl 偶ycia, czyli ci膮g艂a gonitwa „za czym艣” oraz towarzysz膮cy temu stres powoduj膮, 偶e u wi臋kszo艣ci ludzi wyst臋puje niedobór tego sk艂adnika mineralnego. Stan hipomagnezemii, czyli niedoboru magnezu mo偶e skutkowa膰 niepo偶膮danymi zaburzeniami nerwowo?mi臋艣niowymi czy sercowymi.
Do objawów niedoboru magnezu zaliczymy:
Produkty spo偶ywcze bogate w magnez
Produkt |
Zawarto艣膰 Mg w mg/100g produktu |
kakao |
499 |
orzechy brazylijskie |
376 |
orzechy nerkowca |
292 |
migda艂y |
269 |
pestki dyni |
262 |
owies |
177 |
ciecierzyca |
115 |
szpinak |
80 |
karczochy |
60 |
jarmu偶 |
47 |
daktyle |
44 |
morele suszone |
42 |
maliny |
22 |
je偶yny |
20 |
WODA MINERALNA – bogactwo Mg
Niezwykle cennym 藕ród艂em magnezu jest WODA. Dobrze zmineralizowane wody zawieraj膮 100?132mg/l magnezu. Systematyczne picie takich wód mo偶e w znacznym stopniu zwi臋kszy膰 dzienn膮 poda偶 magnezu, a tym samym przeciwdzia艂a膰 niekorzystnym objawom niedoboru.
殴ród艂a: