Antyoksydanty ? gdzie ich szuka─ç?

08 Maj 2019

Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze to grupa zwi─ůzków chemicznych, które „usuwaj─ů” wolne rodniki. Ich odpowiednia ilo┼Ť─ç, produkowana przez organizm lub dostarczana z po┼╝ywieniem mo┼╝e opó┼║nia─ç procesy starzenia, czy zmniejsza─ç ryzyko chorób, m.in. chorób uk┼éadu. Bogactwo antyoksydantów stanowi─ů warzywa i owoce, ich dobrym ┼║ród┼éem b─Öd─ů tak┼╝e kakao, ryby czy mi─Öso.

Reaktywne formy tlenu (ROS) nazywane tak┼╝e wolnymi rodnikami czy po prostu rodnikami s─ů to reaktywne moleku┼éy – pochodne tlenu cz─ůsteczkowego. Produkcja wolnych rodników jest nieod┼é─ůcznym elementem tlenowego metabolizmu komórek. S─ů one jego naturalnymi produktami i w st─Ö┼╝eniach fizjologicznych bior─ů udzia┼é w prawid┼éowym przebiegu wielu procesów komórkowych. Problem powstaje w momencie, kiedy wytwarzanie reaktywnych form tlenu jest wi─Öksze ni┼╝ wydajno┼Ť─ç procesów antyoksydacyjnych. Mówi si─Ö wtedy o STRESIE OKSYDACYJNYM, a to on powoduje uszkodzenia makrocz─ůsteczek komórkowych, takich jak: DNA, bia┼éka czy lipidy.

Nasz organizm jest jednak wspania┼é─ů „machin─ů biochemiczn─ů” i adaptuje si─Ö do ró┼╝nych sytuacji, nawet tych niekorzystnych. Doskonale potrafi radzi─ç sobie ze zwi─Ökszon─ů produkcj─ů wolnych rodników, np. podczas wysi┼éku fizycznego. Wytwarzane s─ů wtedy wi─Öksze ilo┼Ťci antyoksydantów, aby chroni─ç komórki przed stresem oksydacyjnym.

Dobrze jest jednak wspomaga─ç organizm i dostarcza─ç mu po┼╝ywienie bogate w antyoksydanty. Powinno si─Ö spo┼╝ywa─ç du┼╝e ilo┼Ťci warzyw i owoców, które stanowi─ů dobre ┼║ród┼éo witamin i sk┼éadników mineralnych. Warto zwróci─ç uwag─Ö na produkty bogate w witamin─Ö E (np. olej z zarodków pszenicy czy olej ze s┼éonecznika), witamin─Ö A (mas┼éo, t┼éuste ryby, w─ůtroba, jaja), witamin─Ö C (dzika ró┼╝a, papryka, czarne porzeczki, natka pietruszki), selen (podroby, owoce morza, orzechy brazylijskie) czy polifenole (winogrona, jagody, oliwa z oliwek).

Warto wiedzie─ç, ┼╝e zwi─ůzków o zdolno┼Ťciach antyoksydacyjnych jest du┼╝o wi─Öcej i podstaw─ů ich dostarczania do organizmu jest spo┼╝ywanie ró┼╝norodnej, kolorowej i nieprzetworzonej ┼╝ywno┼Ťci.