14 lipca 2019

OWSIANE CIASTO Z WI艢NIAMI I CZEKOLAD膭

OWSIANE CIASTO Z WI艢NIAMI I CZEKOLAD膭

OWSIANE CIASTO Z WI艢NIAMI I CZEKOLAD膭

Sk艂adniki:
- 90g mas艂a
- 150g erytrytolu/ksylitolu
- 1 jajko
- 220g kefiru (w gramach bo wszystko wa偶y艂am)
- 160g p艂atków owsianych - zmieli艂am na m膮k臋 lub 160g m膮ki
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 1 艂y偶eczka cynamonu
- szczypta soli
- ziarenka wanilii
- 300g wi艣ni (mo偶na u偶y膰 mro偶onych)
- 100g gorzkiej czekolady

W misce utrze膰 mas艂o i erytrytol do powstania ja艣niejszej, puszystej masy. Doda膰 jajko, szczypt臋 soli i utrze膰. Do ciasta wla膰 kefir, doda膰 wanili臋, cynamon, przesian膮 m膮k臋 i proszek do pieczenia. Ca艂o艣膰 wymiesza膰 do po艂膮czenia si臋 sk艂adników.

Spód tortownicy wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia, boki posmarowa膰 mas艂em. Prze艂o偶y膰 ciasto do formy i wyrówna膰 szpatu艂k膮. Na gór臋 wy艂o偶y膰 wi艣nie oraz pokruszon膮 czekolad臋.

Piec w temperaturze 180ºC przez oko艂o 1h. Przed wyj臋ciem z piekarnika sprawdzi膰 patyczkiem czy si臋 upiek艂o. Wyj膮膰 i wystudzi膰.

Warto艣ci od偶ywcze 1 porcji (ca艂e ciasto to 8 porcji):
268,4 kcal
B: 5,6g
T: 16,1g
W: 24,8g
B艂: 2,3g

Smacznego! heart
Ola - Dietetyczna Babka