Ryżowe muffinki z matchą

29 października 2019

Składniki:
- 4 jaja
- 200g mąki ryżowej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka (ja użyłam ryżowego – jest lekko słodkie, dlatego nie trzeba już mocno dosładzać muffinek)
- 3 łyżeczki herbaty matcha
- 1-3 łyżki miodu – ilość zależy od rodzaju użytego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczka ziarenek wanilii
- owoce do ozdobienia (u mnie maliny)
- szczypta soli

Wykonanie:
1) Żółtka zmiksować z mlekiem i matchą.
2) Dodać mąki, proszek do pieczenia, wanilię i wszystko wymieszać.
3) Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę.
4) Połączyć ubite białka z przygotowaną masą.
5) Przelać ciasto do foremek na muffinki (15 sztuk), dodać owoce i piec w piekarniku w temperaturze 180oC przez 30 minut.
6) Zapakować do lunchboxa z dodatkiem orzechów nerkowca.

Wartości odżywcze 1 sztuki (z przepisu wychodzi 15 sztuk):
91,4kcal
Białko: 2,9g
Tłuszcze: 1,7g
Węglowodany: 15,8g
Błonnik: 0,6g

Smacznego!
Ola - Dietetyczna Babka

P.S. Matcha jest to wysokogatunkowa, drobno zmielona zielona herbata. Jest skarbnicą przeciwutleniaczy!