Sk艂adniki:
- 4 jaja
- 200g m膮ki ry偶owej
- 30g m膮ki ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka (ja u偶y艂am ry偶owego – jest lekko s艂odkie, dlatego nie trzeba ju偶 mocno dos艂adza膰 muffinek)
- 3 艂y偶eczki herbaty matcha
- 1-3 艂y偶ki miodu – ilo艣膰 zale偶y od rodzaju u偶ytego mleka
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- ½ 艂y偶eczka ziarenek wanilii
- owoce do ozdobienia (u mnie maliny)
- szczypta soli
Wykonanie:
1) 呕ó艂tka zmiksowa膰 z mlekiem i match膮.
2) Doda膰 m膮ki, proszek do pieczenia, wanili臋 i wszystko wymiesza膰.
3) Bia艂ka z dodatkiem soli ubi膰 na sztywn膮 pian臋.
4) Po艂膮czy膰 ubite bia艂ka z przygotowan膮 mas膮.
5) Przela膰 ciasto do foremek na muffinki (15 sztuk), doda膰 owoce i piec w piekarniku w temperaturze 180oC przez 30 minut.
6) Zapakowa膰 do lunchboxa z dodatkiem orzechów nerkowca.
Warto艣ci od偶ywcze 1 sztuki (z przepisu wychodzi 15 sztuk):
91,4kcal
Bia艂ko: 2,9g
T艂uszcze: 1,7g
W臋glowodany: 15,8g
B艂onnik: 0,6g
Smacznego!
Ola - Dietetyczna Babka
P.S. Matcha jest to wysokogatunkowa, drobno zmielona zielona herbata. Jest skarbnic膮 przeciwutleniaczy!