Dzień KUCHNI ARABSKIEJ

13 Listopad 2019

Kuchnia arabska obejmuje potrawy pochodz─ůce z krajów ┼Ťwiata arabskiego i w ka┼╝dym z tych regionów znacznie si─Ö ró┼╝ni. Do jej wspólnych elementów nale┼╝y upodobanie do warzyw (bak┼éa┼╝an, pomidory, papryka, cukinia, pietruszka, cebula, czosnek), owoców (granaty, cytryny, figi), zió┼é i przypraw, ry┼╝u, kasz oraz ro┼Ťlin str─ůczkowych, zw┼éaszcza ciecierzycy i soczewicy.

Charakterystyczn─ů cech─ů kuchni arabskiej s─ů aromatyczne przyprawy – kumin, kardamon, go┼║dziki,  tymianek, sumak, mi─Öta, czarna cytryna, ga┼éka muszkato┼éowa, any┼╝, kurkuma, curry, szafran, czosnek, ziele angielskie, pietruszka, pieprz czarny, cynamon.

Jedn─ů z najpopularniejszych s┼éodko┼Ťci zjadanych w krajach arabskich jest cha┼éwa. W┼Ťród ich s┼éodyczy króluj─ů tak┼╝e ciasteczka z migda┼éów, pistacji, sezamu i miodu.