Dzień KUCHNI ARABSKIEJ
13 listopada 2019
Kuchnia arabska obejmuje potrawy pochodzące z krajów świata arabskiego i w każdym z tych regionów znacznie się różni. Do jej wspólnych elementów należy upodobanie do warzyw (bakłażan, pomidory, papryka, cukinia, pietruszka, cebula, czosnek), owoców (granaty, cytryny, figi), ziół i przypraw, ryżu, kasz oraz roślin strączkowych, zwłaszcza ciecierzycy i soczewicy.
Charakterystyczną cechą kuchni arabskiej są aromatyczne przyprawy – kumin, kardamon, goździki, tymianek, sumak, mięta, czarna cytryna, gałka muszkatołowa, anyż, kurkuma, curry, szafran, czosnek, ziele angielskie, pietruszka, pieprz czarny, cynamon.
Jedną z najpopularniejszych słodkości zjadanych w krajach arabskich jest chałwa. Wśród ich słodyczy królują także ciasteczka z migdałów, pistacji, sezamu i miodu.