13 listopada 2019

Dzie艅 KUCHNI ARABSKIEJ

Dzie艅 KUCHNI ARABSKIEJ

Kuchnia arabska obejmuje potrawy pochodz膮ce z krajów 艣wiata arabskiego i w ka偶dym z tych regionów znacznie si臋 ró偶ni. Do jej wspólnych elementów nale偶y upodobanie do warzyw (bak艂a偶an, pomidory, papryka, cukinia, pietruszka, cebula, czosnek), owoców (granaty, cytryny, figi), zió艂 i przypraw, ry偶u, kasz oraz ro艣lin str膮czkowych, zw艂aszcza ciecierzycy i soczewicy.

Charakterystyczn膮 cech膮 kuchni arabskiej s膮 aromatyczne przyprawy – kumin, kardamon, go藕dziki,  tymianek, sumak, mi臋ta, czarna cytryna, ga艂ka muszkato艂owa, any偶, kurkuma, curry, szafran, czosnek, ziele angielskie, pietruszka, pieprz czarny, cynamon.

Jedn膮 z najpopularniejszych s艂odko艣ci zjadanych w krajach arabskich jest cha艂wa. W艣ród ich s艂odyczy króluj膮 tak偶e ciasteczka z migda艂ów, pistacji, sezamu i miodu.