Kuchnia grecka uznawana jest za jedn膮 z najsmaczniejszych kuchni 艣wiata. Dominuj膮 w niej 艣ródziemnomorskie smaki, proste przepisy, zdrowe produkty oraz charakterystyczne przyprawy.
Do ciekawostek zwi膮zanych z kuchni膮 greck膮 mo偶emy zaliczy膰 to, 偶e Grecy podaj膮 wszystkie dania jednocze艣nie na stó艂. Nie funkcjonuje u nich etapowe podawanie przek膮sek, pierwszego i drugiego dania oraz deseru. Posi艂ek ma zachwyca膰 nie tylko podniebienie, ale i oczy, dlatego wszystko serwuje si臋 jednocze艣nie, co daje wra偶enie obfito艣ci i ró偶norodno艣ci.
Najpopularniejsze dania kuchni greckiej to:
· - gyros – opiekane na obracanym ro偶nie mi臋so wieprzowe (czasami te偶 baranie lub z kurczaka), które odcina si臋 w postaci p艂atków za pomoc膮 elektrycznego no偶a. Razem z pit膮 i warzywami stanowi kompletne danie,
· - sa艂atka grecka – (w Grecji znana pod nazw膮 choriatiki) jest najpopularniejsz膮 sa艂atk膮 艣wiata. W jej sk艂ad wchodz膮 ogórki, pomidory, feta, i oliwa z oliwek,
· - krestosupa – najbardziej znana zupa greckiego pochodzenia. Do jej przyrz膮dzenia wykorzystuje si臋 wo艂owin臋 oraz ry偶,
· - baklava – deser z ciasta filo prze艂o偶onego orzechami z miodem lub cukrem. Danie jest zapiekane i krojone w kwadraty lub romby, a nast臋pnie oblewane lukrem i posypywane orzechami pistacjowymi,
· - pita – rodzaj placków wype艂nionych farszami lub podawanych w wersji na s艂odko.