Hummus wywodzi się z kuchni bliskowschodniej, ale dzisiaj popularny jest już na całym świecie. Termin pochodzi z języka arabskiego i oznacza „ciecierzyca”. Nazwa jest więc bardzo trafna, ponieważ hummus jest pastą z ugotowanej i zmiksowanej ciecierzycy.
Historia tego dania jest bardzo skomplikowana, ponieważ od lat słyszy się o prawdziwym sporze o to, z jakiego kraju pochodzi.
Jedna z legend mówi o tym, że hummus wymyślił sułtan Saladyn w XII wieku podczas wypraw krzyżowych. Istnieją również wzmianki o tym, że ten popularny przysmak był spożywany już w starożytnym Rzymie czy Palestynie, a nawet w Mezopotamii.
Dokładna historia hummusu nie jest do końca wyjaśniona, a pochodzenie tej potrawy stało się symbolem napięć na Bliskim Wschodzie. Mimo, że przysmak jest znany m.in. w Syrii, Egipcie, Tunezji, Jordanii, Libanie i Izraelu to te dwa ostatnie kraje toczą prawdziwy spór o miano jego ojczyzny.
Liban prowadzi odwieczną walkę z Izraelem o to, gdzie narodził się hummus. Libańczycy dążyli nawet do zastrzeżenia terminu i chcieli, aby hummusem nazywać tylko tę pastę, która wyrabiana jest w okolicach Bejrutu. Jednak próba opatentowania przepisu okazała się nieudolna.
Izraelczycy natomiast są przekonani, że to oni są ojczyzną hummusu, gdyż są największym na świecie producentem i eksporterem tego przysmaku.
Można zatem długo dyskutować na temat pochodzenia tej słynnej pasty i spierać się o to, gdzie można zjeść najlepszy hummus, jednak trzeba przyznać, że jego skład w każdym regionie jest niezmienny, mimo, że od pierwszego przygotowania tej potrawy minęły stulecia.
Podstawą hummusu jest ciecierzyca, pasta z prażonego sezamu - tahini oraz takie dodatki takie jak czosnek, oliwa, sok z cytryny oraz zimna woda. Dzięki roślinom strączkowym, które są podstawowym elementem hummusu, potrawa jest skarbnicą wielu składników odżywczych.
Sama gotowana ciecierzyca jest niskokaloryczna i zawiera aż 60% wody, reszta to białko, węglowodany, błonnik i znikoma ilość cukrów i tłuszczów. Zatem dzięki małej zawartości tłuszczów, a dużej ilości wody, produkt idealnie sprawdzi się w dietach redukcyjnych. Ponadto zawartość białka jest szczególnie cenna ze względu na zasadniczą rolę we wszystkich procesach biologicznych w organizmie. Jest źródłem energii, pozwala przyspieszyć regenerację mięśni, a przede wszystkim korzystnie wpływa na ogólne samopoczucie.
Hummus zatem idealnie sprawdzi się zarówno w diecie wegetariańskiej, jak i bezglutenowej czy bezlaktozowej. Ponadto włączając go do jadłospisu, możesz skutecznie wspomóc proces tracenia zbędnych kilogramów.
Składniki:
Dodatki:
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy przez 8-12 godzin, następnie gotujemy do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek. Wszystko blendujemy na gładką masę. Miksując stopniowo dodajemy zimną wodę, aby uzyskać kremową konsystencję.
Gotowy hummus wykładamy do miseczki i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!