Blog PureFood

Historia hummusu

Hummus wywodzi się z kuchni bliskowschodniej, ale dzisiaj popularny jest już na całym świecie. Termin pochodzi z języka arabskiego i oznacza „ciecierzyca”. Nazwa jest więc bardzo trafna, ponieważ hummus jest pastą z ugotowanej i zmiksowanej ciecierzycy.

Historia tego dania jest bardzo skomplikowana, ponieważ od lat słyszy się o prawdziwym sporze o to, z jakiego kraju pochodzi.
Jedna z legend mówi o tym, że hummus wymyślił sułtan Saladyn w XII wieku podczas wypraw krzyżowych. Istnieją również wzmianki o tym, że ten popularny przysmak był spożywany już w starożytnym Rzymie czy Palestynie, a nawet w Mezopotamii.

Skąd zatem wywodzi się ta cudowna pasta?

Dokładna historia hummusu nie jest do końca wyjaśniona, a pochodzenie tej potrawy stało się symbolem napięć na Bliskim Wschodzie. Mimo, że przysmak jest znany m.in. w Syrii, Egipcie, Tunezji, Jordanii, Libanie i Izraelu to te dwa ostatnie kraje toczą prawdziwy spór o miano jego ojczyzny.
Liban prowadzi odwieczną walkę z Izraelem o to, gdzie narodził się hummus. Libańczycy dążyli nawet do zastrzeżenia terminu i chcieli, aby hummusem nazywać tylko tę pastę, która wyrabiana jest w okolicach Bejrutu. Jednak próba opatentowania przepisu okazała się nieudolna.
Izraelczycy natomiast są przekonani, że to oni są ojczyzną hummusu, gdyż są największym na świecie producentem i eksporterem tego przysmaku.

Można zatem długo dyskutować na temat pochodzenia tej słynnej pasty i spierać się o to, gdzie można zjeść najlepszy hummus, jednak trzeba przyznać, że jego skład w każdym regionie jest niezmienny, mimo, że od pierwszego przygotowania tej potrawy minęły stulecia. 

Podstawą hummusu jest ciecierzyca, pasta z prażonego sezamu - tahini oraz takie dodatki takie jak czosnek, oliwa, sok z cytryny oraz zimna woda. Dzięki roślinom strączkowym, które są  podstawowym elementem hummusu, potrawa jest skarbnicą wielu składników odżywczych.

Sama gotowana ciecierzyca jest niskokaloryczna i zawiera aż 60% wody, reszta to białko, węglowodany, błonnik i znikoma ilość cukrów i tłuszczów. Zatem dzięki małej zawartości tłuszczów, a dużej ilości wody, produkt idealnie sprawdzi się w dietach redukcyjnych. Ponadto zawartość białka jest szczególnie cenna ze względu na zasadniczą rolę we wszystkich procesach biologicznych w organizmie. Jest źródłem energii, pozwala przyspieszyć regenerację mięśni, a przede wszystkim korzystnie wpływa na ogólne samopoczucie.

Hummus zatem idealnie sprawdzi się zarówno w diecie wegetariańskiej, jak i bezglutenowej czy bezlaktozowej. Ponadto włączając go do jadłospisu, możesz skutecznie wspomóc proces tracenia zbędnych kilogramów.

 

Przepis na hummus z ciecierzycy


Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
  • 1 szklanka jasnej pasty tahini
  • 50 ml zimnej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Dodatki:

  • oliwa z oliwek
  • posiekana pietruszka
  • wędzona papryka
  • posiekana kolendra
  • zatar

Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy przez 8-12 godzin, następnie gotujemy do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek. Wszystko blendujemy na gładką masę. Miksując stopniowo dodajemy zimną wodę, aby uzyskać  kremową konsystencję. 
Gotowy hummus wykładamy do miseczki i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

 

Ureguluj swoją dietę! Dieta normokaloryczna - dla kogo jest wskazana?

Ureguluj swoją dietę! Dieta normokaloryczna - dla kogo jest wskazana?

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Kilka prostych trików, które wspomogą proces odchudzania

Kilka prostych trików, które wspomogą proces odchudzania

Catering dietetyczny czy gotowanie samodzielne?

Catering dietetyczny czy gotowanie samodzielne?