Sezonowe owoce i warzywa stanowią podstawę zdrowej diety i mogą na wiele sposobów zagościć w naszym menu. Wraz z całym zespołem PureFood kalendarz sezonowości traktujemy jako przewodnik po świecie witamin i dlatego kierujemy się nim podczas przygotowywania Waszych posiłków.
Owoce i warzywa sezonowe mają najwięcej wartości odżywczych i smaku, dzięki czemu mogą wzbogacić potrawy w naturalne witaminy. Dlatego szczególnie ważne jest dla nas wykorzystywanie ich w Waszych dietach.
Lipiec to przede wszystkim czas zbioru czereśni. Ten owoc idealnie nadaje się do spożywania na surowo. Czereśnie można również wykorzystać do produkcji dżemów, konfitur, nalewek, kompotów lub użyć do deserów i ciast.
Czereśnie są bogate w bardzo istotne dla naszego organizmu składniki mineralne, tj.: potas, wapń, fosfor, magnez i cynk. Mają zrównoważoną mieszankę prowitaminy A, witamin z grupy B, witaminy C oraz E. Posiadają również substancje, które pełnią rolę przeciwnowotworową, a także chronią skórę i tkanki przed wolnymi rodnikami.
Kolejnym wartym uwagi owocem, który dojrzewa w lipcu jest brzoskwinia – owoc o charakterystycznej omszonej skórce, po którą równie często sięgamy podczas planowania Waszych diet. Owoce te zawierają błonnik, węglowodany, związki magnezu, cynku, fosforu i potasu, prowitaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B. Są również bogate w żelazo, dzięki czemu zapobiegają anemii. Brzoskwinie jada się na surowo, ale można je dodać również do ciast, przetworzyć na kompot lub dżem, a także ususzyć. Z pestek brzoskwiń można wytworzyć delikatnie migdałowy olej.
Lipiec to także sezon na jagody. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jagody można jeść na surowo. Stanowią także idealny dodatek do ciast i deserów. Największą popularnością cieszą się pierogi z jagodami oraz drożdżówki z jagodami – powszechnie nazywane jagodziankami. Przygotowuje się z nich także konfitury, dżemy i soki. Jagody można mrozić i suszyć. Ich olbrzymim walorem, poza tym smakowym, są prozdrowotne właściwości. Jagody pomagają w leczeniu zatruć pokarmowych. Dzięki nim zmniejsza się stężenie cukru we krwi – również u osób zmagających się z cukrzycą. Są prawdziwą skarbnicą wielu drogocennych składników odżywczych. Zawierają znaczące minerały i mikroelementy : wapń, żelazo, potas, fosfor , cynk, chrom, miedź oraz witaminy: prowitaminę A, witaminy z grupy B. C i PP a także błonnik i przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki.
W lipcu pojawia się również, niegdyś bardzo popularny i chętnie uprawiany w ogrodach i sadach, agrest. Mało kto wie, że ten owoc przyspiesza metabolizm, wspomaga pracę serca i układu pokarmowego, a także odkwasza organizm. Ma też właściwości uspokajające oraz zapobiega nowotworom. Warto zatem wykorzystać w pełni sezon na ten nieco zapomniany owoc.
Lista owoców, których smakiem możemy się cieszyć w lipcu jest długa, ale szczególnie warto sięgnąć po porzeczki, wiśnie, maliny, jeżyny czy maliny.
Lipiec to również idealny czas smacznych i zdrowych warzyw.
Fasolka szparagowa jest jednym z wartościowszych warzyw, jakie możemy uwzględnić w naszej diecie w okresie letnim. Najlepsza jest gotowana na parze, wówczas bardzo jędrna i chrupiąca. Idealnie nadaje się jako dodatek do dań głównych, ale sprawdza się również w sałatkach. Może także stanowić osobne danie. Popularnym sposobem podania jest ugotowana i polana masłem z bułką tartą lub aromatycznymi ziołami, posypana prażonymi płatkami migdałów bądź białym sezamem. Fasolka ma niską kaloryczność, dlatego stanowi znakomity składnik jadłospisu w dietach redukcyjnych. Ze względu na niski indeks glikemiczny fasolka szparagowa chętnie spożywana jest przez osoby zmagające się z cukrzycą.
Poza fasolką szparagową w lipcu szczególnie chętnie sięgamy po kalafior, który posiada cenne walory smakowe i dietetyczne. Można jeść go na surowo- w sałatkach, ale doskonale smakuje ugotowany, zapiekany, czy jako główny składnik w zupach warzywnych. Kalafior to jedno z cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny. Zawiera szereg wartości odżywczych, m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy.
W lipcu rozpoczyna się również sezon na świeżą kukurydzę cukrową. Kukurydza zawiera bardzo dużo skrobi, jest też źródłem witamin takich jak: B, E i A oraz cennych składników mineralnych: fosforu, selenu, potasu i magnezu.
Kukurydza w kolbach najlepiej smakuje grillowana lub ugotowana i polana masłem. Można też użyć samych ziaren kukurydzianych i dodawać je do zup, sosów, czy sałatek.
Oprócz wyżej wymienionych warzyw, w czerwcu nasze diety wzbogacamy m.in.: pomidorami, cukinią, młodymi ziemniakami, szpinakiem, szczypiorkiem, brokułem, marchewką.
Sezonowe odżywianie, zgodne z porami roku to idealny sposób na zachowanie zdrowego i zbilansowanego trybu życia.