26 stycznia 2021

Dieta lekkostrawna - co jeść?

Dieta lekkostrawna - co jeść?
Obciążony niezdrowym i ciężkostrawnym jedzeniem żołądek nie funkcjonuje prawidłowo. I przejawia się to nie tylko nadmierną tkanką tłuszczową, ale przede wszystkim złym samopoczuciem. Dieta lekkostrawna może pomóc w przywróceniu właściwej harmonii w układzie pokarmowym, ale jest też świetnym rozwiązaniem, jeśli szukasz zdrowych i skutecznych sposobów na odchudzanie. Jak stosować dietę lekkostrawną i jak komponować posiłki?
 

Kodeks dietetyka czyli, jak przestrzegać diety lekkostrawnej?

 
W diecie lekkostrawnej ważne jest nie tylko, co jesz, ale jak jesz. Dieta lekkostrawna jest najczęściej opracowana przez dietetyka, zwłaszcza jeśli wymagane jest jej wdrożenie ze względów na problemy zdrowotne. Jeśli sama dla siebie chcesz ją wprowadzić do swojego menu, to pamiętaj o kilku zasadach:
  • jedz pięć razy w ciągu dnia, pamiętając by ostatni posiłek spożyć najpóźniej dwie godziny przed snem, 
  • posiłki przygotuj na parze czy gotując na wodzie. Patelnia na czas diety lekkostrawnej kompletnie nie będzie Ci potrzebna,
  • wyrzuć z kuchni ostre przeprawy,
  • w diecie lekkostrawnej wyeliminuj alkohol, zwłaszcza do posiłków. Nawet lekkostrawny obiad w akompaniamencie szklanki piwa, będzie już ciężkostrawny,
  • zrezygnuj też z fast – foodów, słodyczy i bezwzględnie ze słodzonych napojów gazowanych. 
 

Dieta lekkostrawna – co możesz jeść?

 
Dieta lekkostrawna nie jest łatwa w przyrządzaniu. Jeśli zależy Ci na jej stosowaniu, to być może lepiej polegać na specjalistach, ponieważ ważna jest nie tylko właściwa obróbka termiczna przyrządzanych posiłków, ale i produkty, po które można sięgać. 
 
Jak przygotować posiłki? Dozwolone jest:
  • pieczenie w folii,
  • gotowanie na parze,
  • gotowanie w wodzie,
  • duszone.
 
Z czego możesz przyrządzać posiłki?
 
Warzywa i owoce na pierwszy plan. I rzeczywiście tu możesz tworzyć różne wariacje, pamiętaj jednak, by unikać warzyw, prowadzących do wzdęć, czyli cebuli, kalafiora, albo kapusty. W diecie lekkostrawnej nie sięgaj też po groszek, soję czy fasolę. Do śniadania i deserów pasować będą owoce. Zrezygnuj jedynie z gruszki, śliwki czy czereśni. 
  • Mięso – w diecie lekkostrawnej posiłki przygotuj przede wszystkim z mięsa chudego.
  • Tłuste jedzenie jest ogólnie zakazane, a więc nie tylko tłuste mięso, ale i tłuste sery, smalec czy pasztet. 
 

Co jeść? Przykładowe przepisy 

 
Śniadanie:
 
Dzień zaczynaj np. od płatków jaglanych z owocami, a do picia zaserwuj sobie zieloną herbatę. Możesz też sięgnąć po chrupkie pieczywo, z chudą wędliną albo płatki ryżowe. 
 
Obiad:
 
Dieta lekkostrawna bogata jest zarówno w zupy, jak i dania mięsne czy jarskie. Idealnym pomysłem jest np. zupa z dyni, albo pstrąg gotowany na parze polany sosem koperkowo – czosnkowym z warzywami, przygotowanymi na parze. Możesz też zrobić gulasz wołowy (bez zasmażki na mące!) z kaszą jaglaną i gotowanymi warzywami albo tartą marchewką. 
 
Deser: 
 
Na deser serwuj sobie owoce w dowolnej postaci: sałatka, albo kisiel owocowy. Dobrym przerywnikiem jest też gorzka czekolada (maksymalnie 2 – 3 kostki).
 
Kolacja:
 
Kolację możesz przyrządzić zarówno na ciepło (np. pierś kurczaka ze szpinakiem, krem z dyni albo krupnik) jak i na zimno (bułka pszenna z chudą wędliną i pomidorem).  
 

Dieta lekkostrawna – jak ją stosować?

 
Jeśli taka dieta ma wspomóc Twój powrót do zdrowia, to może zostać wprowadzona do Twojego menu tylko na określony czas. Taka dieta może jednak również zagościć na stałe, zwłaszcza u osób starszych, przebywających większość czasu w łóżku albo u osób zmagających się z nadwagą. Dietę lekkostrawną możesz też stosować od czasu do czasu, by zaserwować żołądkowi pewnego rodzaju detoks, zwłaszcza jeśli na co dzień nie zwracasz uwagi na to, co jesz. 
 
 

 

Szukasz cateringu dietetycznego z wyborem menu? Sprawdź nasza dietę pudełkową Select!

ZAMÓW PURE FOOD