Ma ona na celu zamianę generowania przez organizm energii poprzez węglowodany na dostarczanie energii z tłuszczów. Dlatego też najważniejszą zasadą w tej diecie jest bardzo niskie spożycie węglowodanów zamieniając je na tłuszcz oraz białka. Wówczas powinno się spożywać przynajmniej 70% tłuszczów, natomiast węglowodanów ok. 5%.
W diecie ketogenicznej zasady działania są bardzo proste. Energia dostarczana jest do mózgu czy mięśni poprzez działanie glukozy, która jest dostarczana wraz z węglowodanami do organizmu człowieka. Za transport glukozy odpowiada insulina. Gdy glukozy jest nadmiar w organizmie dochodzi do odkładania tłuszczów, co kolejno prowadzi do otyłości czy innych chorób np. cukrzycy. Dzięki stosowaniu diety ketogennej możemy odzwyczaić organizm od dużych wyrzutów glukozy do krwi i dostarczać mu jedynie minimalną dawkę dzienną. W ten sposób dochodzi w organizmie do zjawiska zwanego ketozą, czyli stanu metabolicznego, w którym zwiększa się ilość ciał ketonowych (są to: kwas 3-hydroksymasłowy, kwas, acetooctowy i aceton). Wtedy zaczyna się tworzyć energia z tłuszczów i dochodzi do spalania jej, co skutkuje utratą często niechcianej wagi.
Podstawowym składnikiem diety ketogenicznej jest mięso każdego rodzaju przygotowane w możliwie jak najzdrowszy sposób np. obróbka termiczna na oliwie lub innym tłuszczu. Tłuszcze możemy dostarczać poprzez spożywanie niektórych orzechów (np. w formie masła), ryb, oleju kokosowego (najlepiej nierafinowany). Najważniejszymi warzywami w diecie są warzywa zielone t.j. awokado, kapusta, brukselka. Nie zaleca się spożywania większej ilości owoców ze względu na zawartość naturalnie występujących w nich cukrów. Absolutnie należy zrezygnować ze słodyczy, alkoholu, warzyw strączkowych (np. fasola, groch), skrobiowych (np. ziemniaki), ale również z produktów zbożowych (np. kasze, chleb, bułki, makarony) i ryżu. Bardzo ważne podczas stosowania diety ketogenicznej jest suplementowanie niezbędnych witamin, sodu, wapnia oraz kwasu omega – 3.
Niestety nie każdy może stosować dietę keto i czerpać niej korzyści. Osoby borykające się z problemami z nerkami, wątrobą czy tarczycą nie mogą pozwolić sobie na takie obciążenie organizmu tłuszczami. Jest to dość specyficzna dieta, dlatego zanim przejdzie się na nowy styl odżywiania warto skonsultować się z dietetykiem, który postara się wykluczyć przeciwwskazania. Jeśli takie wystąpią na pewno zaproponuje inny rodzaj diety, dobrany do potrzeb organizmu człowieka.