Blog PureFood

Kelp - niezwykłe właściwości alg morskich

Kelp - mało popularna nazwa, aczkolwiek budzi wiele zainteresowania. Podobno zawierają więcej jodu niż ryby. Kelp pomaga w leczeniu choroby Hashimoto, czy to prawda? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

 

Kelp to algi morskie, zaliczane do grupy brunatnic, która występuje tylko w określonych obszarach oceanicznych. To glon, który jest bogaty w jod, witaminy z grupy B, a nawet białko. Istnieją potwierdzone badania, że mają również korzystny wpływ na tarczycę, szczególnie w przypadku niedoczynności. Kelp można spotkać w formie kapsułek, proszku i tabletek. Jest coraz częściej wykorzystywany do produkcji suplementów diety. 

 

Czym jest kelp? Kto powinien suplementować jod i uwzględnić go w swojej diecie?

 

Kelp to potoczne określenie surowca pochodzącego z glonów, które występują w Oceanie Atlantyckim i Oceanie Spokojnym. Wodorosty, z których jest tworzony kelp są jadalne, stanowią częsty dodatek do potraw w diecie azjatyckiej. Są bogatym źródłem wielu substancji odżywczych, a przede wszystkich zawierają:

  • łatwo przyswajalne białko,
  • polisacharydy,
  • związki barwnikowe - chlorofil a i c
  • beta - karoten,
  • zeaksantyna
  • kwas alginowy (posiada właściwości zagęszczające),
  • sole wapnia,
  • witaminy z grupy B
  • sole mineralne.
  • jod

 

Należy szczególnie podkreślić, że kelp jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym przede wszystkim ze względu na dużą zawartość jodu. Wpływa on korzystnie na nasz organizm, spożywanie jodu jest zalecane w przypadkach wielu problemów zdrowotnych. Jest polecany dla osób, które zmagają się z problemami z tarczycą, ponieważ jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Zbyt niski poziom jodu w organizmie może prowadzić do różnych zaburzeń, jak np. przerost tarczycy, wówczas w okolicach szyi pojawia się tzw. wole. Zatem osobom borykającym się z niedoczynnością tarczycy zaleca się suplementację preparatów z zawartością kelpu. Jednak suplementacja kelpu wraz z innymi suplementami zawierającymi jod nie jest wskazana dla osób z chorobą Hashimoto. 

Kelp wpływa korzystnie na układ nerwowy, wspiera organizm i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia. Ponadto jest wykorzystywany jako produkt pomagający w procesie odchudzania i oczyszczania organizmu z toksyn. 


 

Kelp a metabolizm, czy pomaga w odchudzaniu?

 

Jak już wspomniano kelp ze względu na dużą zawartość jodu korzystnie wpływa na wydzielanie hormonów i prawidłową pracę tarczycy, która również spełnia funkcję regulacji metabolicznej. Niedoczynność tarczycy wiąże się z obniżeniem stężenia substancji metabolicznych, co prowadzi do spowolnienia przemiany materii, a co za tym idzie przyczynia się do zwiększenia masy ciała. W glonach, które występują w składzie kelpu znajdują się unikalne związki z grupy ksantofili, zwane fukoksantynami. Naukowcy stwierdzili, że fukoksantyny mają duży wpływ w walce z otyłością, poprzez hamowanie magazynowania tłuszczu w okolicach jamy brzusznej. Dodatkowo udowodniono, że ten związek może zmniejszać uczucie głodu poprzez hormon kontrolujący występowanie uczucia głodu i sytości. 

 

Dawkowanie kelpu - który suplement wybrać? 

 

Występuje wiele rodzajów preparatów z kelpem. Można je spotkać w postaci tabletek, proszku lub kapsułek. Aby trafnie wybrać dla siebie dany produkt należy zwrócić uwagę na zawartość jodu, która powinna mieścić się w przedziale od około 100 do 225 µg w jednej tabletce lub kapsułce. Pośród żywności najlepszym źródłem jodu są ryby morskie np.:

  • dorsz zawiera 110 µg/100 g,
  • mintaj 103 µg /100g,
  • makrela 40 µg /100g.

 

Jod znajduje się również w innych produktach spożywczych jednak w mniejszych ilościach np.:

  • orzechy laskowe 17 µg/100 g
  • jajko kurze 9,5 µg/100 g,
  •  wątróbka 3,5 µg/100 g.

 

Warto zwrócić uwagę, że w procesie odchudzania, walki z nadwagą czy otyłością lub chorobami metabolicznymi duże znaczenie ma obecność glonów w rodzaju Fucus, będącymi bogatym źródłem fukoksantyny. 

 

Kelp należy spożywać po posiłku, zwłaszcza bogatotłuszczowym, lepiej się wtedy wchłania. Nie można przekroczyć zalecanych dawek, nadmiar kelpu może doprowadzić do poważnych działań niepożądanych. 

 

Przeciwwskazania do stosowania kelpu

 

Kelp ze względu na dużą zawartość jodu nie jest zalecany dla osób przy zdiagnozowanej nadczynności tarczycy oraz w chorobie Hashimoto. Nie należy brać go z innymi lekami, które zawierają hormony lub są lekami przeciwzakrzepowymi. Nie poleca się ich kobietom w ciąży i karmiącym z powodu braku informacji możliwie występujących skutków ubocznych. 

 

Niezwykła moc kelpu

 

Kelp ma unikalne właściwości, które mogą być ogromnym wsparciem dla osób, które zmagają się z problemami z tarczycą. Kobiet, które chorują na Hashimoto lub niedoczynność tarczycy w dzisiejszych czasach jest coraz więcej. Aby odpowiednio zadbać o swoje zdrowie swobodnie można korzystać z dobrodziejstw alg morskich. Jednak powinniśmy pamiętać, że równie ważną kwestią w prowadzeniu zdrowego stylu życia jest  przede wszystkim zdrowa, zbilansowana dieta, aktywność fizyczna a dodatkowym atutem będzie odpowiednia suplementacja.  

 
 
 

 

Szukasz cateringu dietetycznego? Sprawdź nas!

ZAMÓW PURE FOOD

 
Białko w organizmie - rodzaje, funkcje i zapotrzebowanie człowieka

Białko w organizmie - rodzaje, funkcje i zapotrzebowanie człowieka

Przegotowana, gorąca woda - przepis na szczupłą sylwetkę

Przegotowana, gorąca woda - przepis na szczupłą sylwetkę

Dieta dla anemików - zalecenia dla osób z niskim poziomem żelaza

Dieta dla anemików - zalecenia dla osób z niskim poziomem żelaza

Ryżowe muffinki z matchą

Ryżowe muffinki z matchą