11 marca 2021

Superfoods - 11 walorów jedzenia kiszonek

Superfoods - 11 walorów jedzenia kiszonek

Co to jest superfoods i dlaczego kiszonki do nich należą? 

 

Kiszonki można śmiało nazwać określeniem “superfoods”. Superfood jest to żywność, która  zawiera bardzo cenne i unikalne składniki odżywcze. Są to przede wszystkim produkty pełnowartościowe, naturalne i nieprzetworzone. Odgrywa to bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.

 

Żywność, która jest poddana kiszeniu jest lekkostrawna i ma wiele wartości odżywczych (dużą ilość witamin i minerałów oraz błonnika). Dzięki temu również posiada niewielką wartość kaloryczną. Największym atutem kiszonek jest to, że są naturalnymi probiotykami. 


 

11 zalet jedzenia kiszonek

 

Kiszonki to idealny składnik diet dla odchudzających się.

Są polecane dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Kiszonki posiadają małą ilość kalorii, dlatego, że w trakcie kiszenia w warzywach i owocach zmniejsza się wyjściowa zawartość cukru, przez co obniża się też liczba kilokalorii. Ponadto produkty roślinne, które są kiszone zawierają dużą ilość błonnika, co daje większe uczucie sytości mimo niskiej kaloryczności.

 

Kiszonki dobrze się przyswajają w organizmie.

Kiszone produkty zwiększają strawność i eliminują z produktów niechciane substancje np. gazotwórcze cyjanki, tioglikozydy. Zmniejszają również poziom substancji antyodżywczych, takich jak kwas szczawiowy i azotany. Dzięki temu składniki odżywcze z kiszonek są lepiej przyswajane.

 

Kiszonki wspierają pracę układu pokarmowego

Kiszone produkty poprawiają pracę układu trawiennego oraz ułatwiają przywrócenie prawidłowej mikroflory w jelitach. Wspierają perystaltykę jelit, co jest podstawą w profilaktyce i leczeniu zaparć. Drobnoustroje kwasu mlekowego regulują skład mikrobioty, działają korzystnie na pracę przewodu pokarmowego.

Kiszonki wspierają układ odpornościowy

Produkty spożywcze, które są poddane fermentacji wzmacniają odporność organizmu. Bakterie probiotyczne niszczą lub osłabiają patogeny wywołujące niektóre schorzenia. Dzięki temu pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową, wzmacniają barierę ochronną i pomagają organizm w walce z infekcjami. Dodatkowym wsparciem jest witamina C, która jest zawarta w kiszonkach .

Kiszenie normuje witaminę C

Fermentacja, jakiej są poddane warzywa stabilizuje witaminę C, dzięki czemu nie ulega ona rozpadowi.  Jednak wbrew pozorom kiszonki nie mają więcej witaminy C niż świeże warzywa i owoce. W normalnych warunkach jest jedną z najbardziej wrażliwych witamin na działanie czynników zewnętrznych, zwłaszcza na obróbkę termiczną, światło i dostęp tlenu.

Kiszonki zawierają silne przeciwutleniacze – witaminy A, C, E

Fermentacja stabilizuje także prowitaminę A. Dzięki temu kiszonki są jej doskonałym źródłem.

Produkty fermentowane są bogate również w witaminę E. Witaminy A, C i E to silne przeciwutleniacze. Wobec tego kiszonki, które je zawierają przeciwdziałają starzeniu się organizmu oraz zmniejszają ryzyko zachorowania np. na nowotwory.

Witamina A - niezbędna jest w procesie widzenia, działa przeciw­nowotworowo, wspomaga układ odpornościowy, zapobiega zakażeniom, zwalcza bakterie i wirusy. Dodatkowo doskonale wpływa na urodę – utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.

Witamina C - wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza ryzyko zakażenia bakteryjnego lub wirusowego. Jest skutecznym przeciwutleniaczem, który powstrzymuje procesy starzenia się, działa przeciw­nowotworowo i poprawia pracę układu krążenia. Ponadto witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega łatwemu tworzeniu się sińców, występowaniu krwotoków czy krwawieniu dziąseł.

Witamina E - inaczej nazywana witaminą młodości. Jest często stosowana w kosmetologii, dlatego, że przyspiesza powstawanie kolagenu i elastyny, neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia. Co więcej pobudza krążenie, wspomaga ukrwienie tkanki łącznej, skóry i błon śluzowych oraz wpływa na zwiększenie nawilżenia skóry. 

Kiszonki to doskonałe źródło witaminy B2 i PP

Podczas fermentacji mlekowej dochodzi do powstania witaminy B2 i PP, dlatego też kiszonki mają ich znacznie więcej niż wyjściowy produkt.

Witamina B2 (ryboflawina) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Bierze udział w procesach przemiany materii, tworzeniu czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy. Wspiera również regenerację tkanek.

Witamina PP (niacyna, zwana także witaminą B3) odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Bierze udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny.

Kiszonki są źródłem wielu składników mineralnych

Fermentacja zwiększa przyswajalność wapnia i żelaza. Jest to bardzo ważne w leczeniu i profilaktyce osteoporozy, osteopenii i anemii. Kiszonki są też dobrym źródłem innych składników mineralnych, np. potasu, magnezu, fos­foru.

Wapń to podstawowy składnik zębów i kości. Zmniejsza przepuszczalność błon komórkowych. Odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi oraz jest składnikiem wielu enzymów.

Żelazo odgrywa ważną rolę w działaniu i budowaniu układu krwiotwórczego oraz we wzmacnianiu naszej od­porności. Jest składnikiem potrzebnym do transportu i magazynowania tlenu.

Potas zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu. Jest niezbędny do prawidłowej pracy serca, pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi oraz napięcie mięśni, a także zapobiega obrzękom.

Fosfor razem z wapniem oraz witaminą D odpowiada za zdrowe i mocne kości. Ponadto jest niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Kiszonki obniżają poziom cholesterolu

Spożywanie fermentowanych produktów obniża poziom cholesterolu – dzieje się dlatego, że niektóre bakterie mikrobiotyczne przetwarzają go w sterole. Dodatkowo na uregulowanie poziomu cholesterolu korzystnie wpływa wysoka zawartość błonnika w kiszonkach.

Kiszonki regulują wchłanianie glukozy we krwi

Kiszone produkty są polecane w profilaktyce i wspomaganiu leczenia cukrzycy, ponieważ regulują stopień wchłaniania cukru we krwi.

Kiszonki – najlepsze źródło probiotyków i prebiotyków

Najważniejszą zaletą zdrowotną kiszonek jest to, że stanowią one źródło naturalnych probiotyków i prebiotyków. Bakterie kwasu mlekowego pozytywnie wpływają na procesy metaboliczne, a także regulują skład mikroflory przewodu pokarmowego. Dodatkowo probiotyczne kultury bakterii rozwijają się jeszcze lepiej dzięki zawartym w kiszonkach prebiotykom.

 
 
 

 

Szukasz cateringu dietetycznego z dietą keto? Sprawdź nas!

ZAMÓW PURE FOOD