06 kwietnia 2021

Kimchi - ciekawe przepisy i właściwości. Jak zrobić domowe kimchi?

Kimchi - ciekawe przepisy i właściwości. Jak zrobić domowe kimchi?

Co to jest kimchi?

 

Kimchi jest symbolem kultury koreańskiej, a jego przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Mówi się, że w Korei Południowej statystycznie każdy człowiek zjada ok. 20 kilogramów kimchi! Tradycja przepisu na to danie została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. 

 

Kimchi (nazywane również kimchee lub gimchi) to kiszone warzywa z dodatkiem różnych przypraw i dodatków. W oryginalnym przepisie podstawą kimchi jest kapusta pekińska, marchewka, por oraz czosnek i cebula dymka, które podkręcają smak i sterylizują potrawę. Najważniejszą przyprawę stanowi świeża, sproszkowana koreańska papryka chili, którą nazywa się również gochugaru, dzięki której danie jest bardzo pikantne i zachowuje swoją świeżość. Oprócz tego wszystkiego w kimchi może zagościć jako dodatek imbir, owoce np. jabłko, orzechy, owoce morza i ryby (krewetki, anchois, ostrygi, rdzawiec, niekiedy ośmiornica lub kałamarnica). W kuchni koreańskiej wyodrębnia się ponad 100 rodzajów kimchi. 

 

Kimchi - właściwości lecznicze i przeciwwskazania do spożywania

 

Kimchi zawiera wiele witamin (głównie witaminy z grupy B), składniki mineralne oraz błonnik. Najważniejszym składnikiem w tej potrawie są pożyteczne bakterie Lactobacillus - należą one do grupy bakterii kwasu mlekowego. Mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka:

  • usprawniają trawienie,
  • regulują pracę jelit,
  • powstrzymują rozwój bakterii chorobotwórczych dzięki zdolności do niwelowania innych bakterii,
  • zwiększają odporność organizmu

 

Jednak pomimo wielu pozytywnych cech płynących z kimchi nie każdy może sobie pozwolić na swobodne spożywanie jego. Niestety, osoby, które zmagają się z poniższymi dolegliwościach nie powinny jadać kimchi ze względu na obecność ostrej papryki, chili i imbiru. 

 

Przeciwwskazania: 

  • choroba wrzodowa,
  • refluks,
  • zespół jelita drażliwego,
  • kobiety karmiące piersią,
  • nadciśnienie (również nie wskazane przez dużą zawartość soli).

 

 Domowe kimchi - przepisy i porady 

 

Kimchi można przygotować na wiele sposobów, z różnych składników, jednak istnieje również podstawowy, klasyczny przepis.

 

Klasyczne kimchi 

Do przygotowania kimchi będą potrzebne: 

  • kapusta pekińska (ok. 4,5 kg), 
  • marchewka (ok. 3 sztuk), 
  • por (1 sztuka), 
  • cebula dymka (ok. 2 sztuki - po skrojeniu powinna wypełnić 1 szklankę, czyli ok. 250 ml), 
  • czosnek (ok. 3 główki - po skrojeniu powinna wypełnić 1 szklankę),
  • imbir (ćwiartka), 
  • chili w proszku gochugaru (ok. 2,5 szklanki), 
  • mąka ryżowa (2 łyżki),
  •  sos sojowy lub rybny (1 szklanka),
  • 1 szklanka soli, 
  • 1/4 szklanki cukru.

 

1) Solenie kapusty pekińskiej

Odetnij białe rdzenie kapusty pekińskiej, a następnie przekrój ją wzdłuż na 8 części. Potem liście pokrój w poprzek na kawałki (takie na jeden kęs) i wrzuć do wiaderka. Następnie wlej do niego wodę i wypłucz kapustę. Odsącz ją i posyp szklanką soli. Podczas moczenia kilkakrotnie przekładaj delikatnie kapustę na drugą stronę. Całkowity czas solenia to 1,5 godziny. Po tym czasie kapustę trzeba wypłukać, aby usunąć nadmiar soli.

2) Pokrojenie pozostałych warzyw

Marchewkę pokrój w słupki. Pora pokrój pod skosem. Czosnek, cebulę i imbir zmiksuj blenderem, aby powstała jednolita masa.

3) Przygotowanie kleiku

Kleik to mieszanina mąki (zazwyczaj ryżowej, ale mogą być też inne, np. pszenna) i wody w proporcjach około 1:8 lub 1 szklanka wody na 2 łyżki mąki. Następnie kleik podgrzewa się przez kilka minut, cały czas mieszając, aż wszystko zgęstnieje. Potem dodaj do kleiku 1/4 szklanki cukru, gotuj jeszcze przez kilka minut, aż zacznie robić się klarowny. Odstaw na bok do schłodzenia.

4) Przygotowanie pasty kimchi

Do schłodzonego kleiku dodaj paprykę chili i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj marchew, por, czosnek i cebulę, imbir oraz sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

5) Połączenie pasty z kapustą pekińską

Włóż kapustę pekińską do dużej miski i dokładnie połącz pastę z kawałkami kapusty.

6) Wkładanie kimchi do słoika

Przełóż kimchi do szklanego słoika (nigdy plastikowego, gdyż kimchi wejdzie w reakcję z plastikiem i będzie się wydzielał nieprzyjemny zapach). Nie upychaj kimchi pod samą krawędź słoika - zostaw trochę miejsca. Podczas fermentacji zaczynają się wydzielać gazy, które wypychają masę do góry.

Kimchi należy pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 dni. Potem kimchi należy wstawić do lodówki. Pełnię smaku osiąga się po 1-2 tygodniach trzymania kimchi w lodówce w zamknięciu. 

Stopień ostrości kimchi zależy od ilości dodanej koreańskiej papryki chili

  • ok. 1 szklanki - średnio ostry
  • ok. 2 szklanek - ostry
  • ok. 2,5 szklanki - bardzo ostry

Smacznego!