Anemia spowodowana niedoborem żelaza może występować w różnych okresach życia. Może pojawiać się u niemowląt i dzieci, ale również u osób dorosłych. Poznaj, jakie są przyczyny anemii oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą w czasie jej leczenia.
Anemia to najbardziej znana choroba spośród wszystkich niedokrwistości. Szacuje się, że choruje na nią ok. 1-2% ludności. Podczas choroby krwinki czerwone są mniejsze i zawierają mniej hemoglobiny z powodu zaburzeń w wytwarzaniu hemu w wyniku niedoboru żelaza. Hemoglobina jest to czerwony barwnik krwi, którego szczególną rolą jest transportowanie tlenu – przyłączanie go w płucach i uwalnianie w tkankach.
Objawy występujące podczas choroby:
osłabienie i większa skłonność do męczenia się,
zaburzenia koncentracji i uwagi,
bóle i zawroty głowy,
szybkie bicie serca lub kołatania serca,
bladość skóry i błon śluzowych.
Mogą zdarzać się też takie sytuacje, podczas występowania niedoborów żelaza, że w badaniach morfologii krwi nie ma widocznych spadków hemoglobiny lub poziomu erytrocytów, czyli wartości mieszczą się w granicach normy lub są w jej dolnych granicach. Objawy wówczas, jakie można wtedy zaobserwować, to:
ból, pieczenie, wygładzenie języka,
spaczone łaknienie (apetyt na rzeczy niejadalne),
suchość skóry, bolesne pękanie kącików ust,
paznokcie blade, kruche, z podłużnym prążkowaniem,
kruche, łamliwe włosy ze skłonnością do wypadania.
Głównym źródłem przewlekłego niedoboru żelaza może być znaczna utrata krwi. Występuje najczęściej u kobiet z dróg rodnych, np. przy obfitych, długotrwałych miesiączkach lub przez przewód pokarmowy.
Następną przyczyną jest zwiększone zapotrzebowanie na żelazo – często występuje u wcześniaków, w okresie dojrzewania, w ciąży lub przy karmieniu piersią.
Jeszcze innym powodem mogą być trudności w ograniczonym wchłanianiu. Może tak się dziać np. w przypadku nietolerancji glutenu czyli chorobie zwanej celiakią, chorobie Leśniowskiego-Crohna, po resekcji żołądka lub jelita, w diecie bardzo bogatej w szczawiany, fityniany i herbatę. Ponadto do anemii może doprowadzić również dieta uboga w żelazo – głównie narażeni są wegetarianie, (szczególnie weganie) którzy nie spożywają mięsa, ryb i jajek oraz nie pozyskują go z innych źródeł lub w suplementach. Długoterminowe, rygorystyczne diety czy głodówki także zalicza się do przyczyn prowadzących do anemii. Warto wspomnieć, że dość często występuje ona w anoreksji.
Trzeba zaznaczyć, że w większości przypadków anemii wynikających z niedoboru żelaza wymaga leczenia przyczynowego oraz farmakologicznego. Polega to na przyjmowaniu odpowiednich dawek żelaza w postaci suplementu. Przy anemii warto wspierać swoje leczenie spożywając produkty, które zawierają dużą ilość żelaza w naturalnej postaci.
Do produktów bogatych w żelazo zaliczamy przede wszystkim:
mięso, wędliny,
podroby – szczególnie wątróbka,
ryby,
żółtka jaj,
produkty zbożowe pełnoziarniste,
nasiona – dynia, słonecznik, sezam,
orzechy – szczególnie pistacjowe,
warzywa zielone (szpinak, kapusta, brukselka, koper, liście pietruszki),
buraki,
czarna porzeczka,
suche warzywa strączkowe,
kiełki, zarodki pszenne,
morele, śliwki suszone, figi, daktyle.
Żelazo, które jest wchłaniane z pokarmów wynosi jedynie od 5 do 20%. Zależy z jakiego źródła jest pozyskiwane - największe jest z mięsa, potrafi się jednak zwiększać w przypadku jego niedoborów.
Spożywanie dużej ilości żelaza warto połączyć z witaminą C. Dzięki niej pierwiastek ten lepiej się wchłania. Do zestawu warzyw i owoców powinny więc dołączyć:
pomidory,
chrzan,
czerwona papryka,
cytryny,
pomarańcze,
mandarynki,
czarne porzeczki,
truskawki,
Zalecenia żywieniowe w anemii z niedoboru żelaza
zadbaj o regularne dostarczanie w diecie produktów bogatych w dobrze przyswajalne żelazo - chude mięso (np. wołowina, schab, polędwica, pierś z kurczaka, pierś z indyka), ryby (zarówno chude, jak i tłuste rodzaje), całe jaja kurze,
kupuj produkty, które naturalnie zawierają w sobie żelazo. Spożywaj je razem z żywnością, która jest bogata w witaminę C (np. surówkę warzywną jedz z daniami z mięsem, dodawaj też natkę pietruszki, sok z cytryny),
unikaj spożycie dużej ilości kawy, herbaty i kakao w trakcie jedzenia posiłków oraz bezpośrednio po nim,
unikaj spożywania produktów o wysokiej zawartości żelaza w połączeniu z pokarmami zawierającymi fityniany (np. gruboziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy), szczawiany (np. rabarbar, szpinak, boćwina) i taniny (np. wino, owoce, orzechy, nasiona roślin strączkowych),
wyeliminuj spożywanie napojów słodkich i gazowanych typu cola, soki oraz wysoko przetworzone wędliny (kiełbasa, boczek, salami, parówki, pasztety) zawierające w składzie fosforany,
włącz do swojej codziennej diety roślinne źródła żelaza np. nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe, orzechy, nasiona, pestki, zielone warzywa liściaste,
produkty mleczne np. jogurt, kefir, maślanka spożywaj w połączeniu z orzechami, nasionami lub pestkami oraz owocami bogatymi w witaminę C,
zadbaj o odpowiednie dostarczanie organizmowi kwasu foliowego, który znajduje się w warzywach zielonych np. kapusta, sałata, szpinak, jarmuż, natka pietruszki, w owocach np. pomarańcza, banan, kiwi, truskawki, w orzechach np. laskowe, arachidowe, w produktach zbożowych np. ryż brązowy, pieczywo żytnie, kasza gryczana oraz w nasionach roślin strączkowych np. soczewica, fasola, groch,
Niedokrwistość wynikająca z niedoboru żelaza jest zaburzeniem powszechnie występującym u wielu osób. Aby zapobiegać anemii należy w dużej mierze spożywać dobrze przyswajalne żelazo oraz witaminy B6, B9, B12 i C w codziennej diecie. W przypadku dużych niedoborów należy zwrócić się o pomoc do lekarza pierwszego kontaktu, który przepisze odpowiednie leki, które należy włączyć do swojej zdrowej diety.