06 lipca 2021

Rygorystyczna dieta kopenhaska

Rygorystyczna dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska jest jedną z najbardziej rygorystycznych diet, jaką można zastosować. Dostarcza 500 - 800 kcal dziennie, czyli są to minimalne można powiedzieć racje głodowe. Dieta przewidziana jest na 13 dni. W tym czasie spożywa się codziennie te same, powtarzalne “jadłospisy”. Zdaniem osób, które ją stosowały, przyspiesza metabolizm i redukuje nadprogramowe kilogramy w szybki i trwały sposób. Czy jednak jest to bezpieczne dla organizmu człowieka? Dlaczego można stosować ją nie częściej niż co dwa lata? Jak wygląda menu? Sprawdźmy to. 

Jadłospis diety kopenhaskiej

Codzienne menu w diecie kopenhaskiej jest bardzo monotonne – dieta jest oparta przede wszystkim na mięsie, jajach i kawie. Jak już wspomniano dostarcza od 500 do 800 kcal, z czego 35% stanowi białko, 40% tłuszcze a pozostałe 25% to węglowodany. W zaleceniach innych,  zdrowych diet te proporcje są nieco inne: 10-15% białka, 25-35% tłuszczu i 45-65% węglowodanów.

Przedstawiamy przykładowe menu w diecie kopenhaskiej:

  • Śniadanie – kubek czarnej kawy z jedną łyżeczką cukru, 
  • Obiad – 2 jajka ugotowane na twardo, duża szklanka brokułów, średni pomidor,
  • Kolacja – pierś z kurczaka bez skóry, sałata zielona z papryką i łyżka oliwy.

Jadłospis w diecie kopenhaskiej jest bardzo ubogi. Zalecane jest, aby spożywać trzy posiłki dziennie, chociaż tak naprawdę żaden z nich nie zaspokoi w pełni potrzeb naszego organizmu.

Dieta kopenhaska to dieta niedoborowa - czy to prawda?

Powyższe, tylko przykładowe menu dostarcza ok. 500 kcal rozpisane na następujące wartości odżywcze:

  • 46g białka, 22g tłuszczu,
  • 25g węglowodanów,
  • jedynie 8g błonnika (minimalnie powinno się dostarczać 25g). 

Dodatkowo pokrywa to zaledwie:

  • 25% dziennego zapotrzebowania na wapń,
  • 33% na żelazo,
  • 50% na cynk,
  • 50% na potas.

Mimo, że 13 dni to niedługi czas, by móc się doprowadzić do wystąpienia niedoborów pokarmowych w organizmie to pewne jest, że negatywne skutki stosowania tej diety mogą pojawić się już na następny dzień od jej rozpoczęcia. Zatem bez wątpienia można uznać, że jadłospis w diecie kopenhaskiej jest jadłospisem niedoborowym. Mowa tu o niedoborach w energii, ale również niedoborach w podstawowych składnikach pokarmowych. W diecie kopenhaskiej brakuje m.in. odpowiedniej ilości węglowodanów, błonnika pokarmowego, wapnia, żelaza, cynku oraz potasu.

Czy dieta kopenhaska jest zdrowa? Jakie są skutki stosowania diety kopenhaskiej?

Skutkami stosowania diety kopenhaskiej jest przede wszystkim chroniczny głód, czyli nic przyjemnego dla człowieka. Kolejnym skutkiem jest brak energii i stałe osłabienie. Ilość energii, która jest dostarczana w niewielkiej ilości, czyli ok. 500-800 kcal, sprawia, że przez cały czas trwania diety, nieprzerwanie towarzyszy nam głód  i myśli o jedzeniu. Następna trudność, która zapewne pojawi się w szybkim czasie po rozpoczęciu diety to zaparcia – przyczyną jest niewystarczająca ilość dostarczanego błonnika pokarmowego. Oprócz nieprzyjemnych skutków warto również wspomnieć o dolegliwościach im towarzyszących:

  • bóle głowy,
  • rozdrażnienie,
  • wahania nastroju,
  • nerwowość w związku z brakiem możliwości zaspokojenia głodu.

Skuteczność diety kopenhaskiej

Przede wszystkim trzeba zaznaczyć na początku, że utrata masy ciała nie powinna być kojarzona ze spadkiem tkanki tłuszczowej. To właśnie dlatego potem zbędne kilogramy wracają w zastraszającym tempie. Jeśli marzymy o schudnięciu, straceniu zbędnych kilogramów nie wystarczy tylko ograniczyć spożywane w codziennej diecie. Najlepszym sposobem jest zwyczajnie zmienienie codziennych nawyków żywieniowych. Żaden dietetyk nie pozwoli na jakąkolwiek głodówkę! O wygląd trzeba dbać, ale nie można zapomnieć o swoim samopoczuciu. Wówczas można być pewnym, że stosowanie każdej diety może dać oczekiwane efekty.


Szukasz sprawdzonej diety? Napisz do naszego dietetyka!