OWSIANE MUFFINKI - czyli idealny pomysł na drugie śniadanie

08 Maj 2019

Pure Food Catering Dietetyczny

Na pewno posmakują wszystkim Waszym bliskim!

Co potrzebujecie?
 

  • 120g płatków owsianych + 50g
  • 100g suszonych śliwek
  • 2 jaja
  • 20g cukru kokosowego/erytrytolu/ksylitolu
  • 60g mąki ryżowej/owsianej
  • 10g oliwy z oliwek
  • owoce jagodowe
  • gorzka czekolada

120g płatków owsianych i śliwki zalałam gorącą wodą i poczekałam, aż zmiękną. Dodałam jaja, słodzik, mąkę i oliwę i całość zblendowałam. Następnie dodałam 50g płatków owsianych i wymieszałam. Przełożyłam do foremek na muffinki (wyszło 9 sztuk) i na wierzch muffinek powciskałam mrożone owoce jagodowe. Piekłam 30 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą.

I gotowe! Prawda, że łatwe?