03 stycznia 2025

Dieta przy niedokrwistości (anemii)

Dieta przy niedokrwistości (anemii)
Nie masz pojęcia, co jeść przy niskiej hemoglobinie? Prawidłowo zbilansowana dieta na anemię dostarcza odpowiedniej ilości składników odżywczych, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Niedokrwistość to stan, gdy wytwarzana jest zbyt mało czerwonych krwinek. Niesie to za sobą wiele uciążliwych dolegliwości, takich jak np. osłabienie, uczucie ciągłego zmęczenia, zawroty i bóle głowy, bladość skóry. Poprawa samopoczucia wymaga wdrożenia właściwych nawyków żywieniowych. Warto jest postawić na produkty stymulujące produkcję czerwonych krwinek. 
 

Czego dowiesz się z artykułu?

Dieta na niedokrwistość nie może być przypadkowa. Istnieje szereg produktów, których lepiej unikać, aby nie dopuścić do nasilenia objawów. Priorytetem jest podwyższenie poziomu hemoglobiny. Styl życia ma ogromny wpływ na przebieg choroby. Należy jednak zaznaczyć, że właściwy sposób żywienia nie zastąpi leczenia farmakologicznego, a może jedynie zwiększyć jego efektywność. To skuteczny sposób na poprawę samopoczucia.
 

Czym jest niedokrwistość?

Zanim dowiesz się, co jeść przy niskiej hemoglobinie, musisz zrozumieć pojęcie niedokrwistości. Anemia jest stanem, gdy ilość wytwarzanych czerwonych krwinek jest zbyt niska, co skutkuje niedotlenieniem tkanek. Warto podkreślić, że to właśnie czerwone krwinki odpowiadają za transport tlenu do komórek organizmu. Ich deficyt prowadzi do wystąpienia wielu groźnych dolegliwości, które zmniejszają jakość życia. Przyczyn występowania niedokrwistości jest wiele. Można do nich zaliczyć m.in.:
 
  • niedobór żelaza - dieta na anemię powinna być bogata w żelazo. Jest to pierwiastek potrzebny do produkcji czerwonych krwinek. Na uwagę zasługuje fakt, że to właśnie jego niedobór jest najczęstszym powodem rozwoju anemii.
  • niedobór witaminy B12 - zbyt mała ilość tej witaminy negatywnie odbij się na zdrowiu. Bierze ona udział w tworzeniu oraz dojrzewaniu czerwonych krwinek.
  • niedobór kwasu foliowego - zwykle jest to konsekwencja złej diety (m.in. ubogiej w nasiona roślin strączkowych czy warzywa zielone). 
  • duża utrata krwi - to kolejna przyczyna anemii. Zwiększone ryzyko niedokrwistości odnotowuje się w przypadku m.in. urazów, operacji, obfitych miesiączek.
  • choroby przewlekłe - mowa tutaj o schorzeniach zakłócających produkcję hemoglobiny (m.in. choroby nerek, stany zapalne w organizmie).
 

Dieta na anemię - jakie produkty są zalecane?

Zastanawiasz się, co jeść przy niskiej hemoglobinie? Mogłoby się wydawać, że skomponowanie pełnowartościowych posiłków jest bardzo trudne, jednak nie jest to prawdą. Istotne, aby dowiedzieć się, jakie produkty dobroczynnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. Powinny one stanowić podstawę codziennego menu. 
 
  • Produkty pochodzenia zwierzęcego - a przede wszystkim czerwone mięso, które jest doskonałym źródłem żelaza hemowego (o wyższej przyswajalności). Rekomendowana jest m.in. wołowina, schab, wątróbka, ryby, jaja. Dopełnieniem diety przy niedokrwistości są produkty roślinne z wysoką zawartością żelaza, czyli np. fasola, szparagi, pietruszka, szpinak, sałata, orzechy.
  • Produkty bogate w witaminę C - to naturalny sposób na poprawę przyswajania żelaza. W diecie na anemię nie może więc zabraknąć cytrusów. Owoce mogą być spożywane na surowo lub wyciskane. Soki i koktajle stanowią smaczne urozmaicenie menu. 
  • Produkty bogate w witaminę B6 - dieta na niedokrwistość to również orzechy, banany, kapusta, pieczywo pełnoziarniste, a także wiele innych. Jak już wspomniano, witamina B6 ma duży wpływ na wytwarzanie hemoglobiny. Jej niedobór stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia.
  • Produkty bogate w witaminę B12 - czyli np. jaja, kefiry, jogurty, sery, twarogi. Witamina B12 znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.
  • Produkty z wysoką zawartością kwasu foliowego - głównie warzywa liściaste. Co jest przy niskiej hemoglobinie? Dobrze sięgnąć po natkę pietruszki, sałatę, kapustę czy jarmuż.
 

Dieta na niedokrwistość - czego unikać?

Z czego zrezygnować na diecie na anemię? Lepiej wyeliminować produkty, które utrudniają wchłanianie żelaza, witamin z grupy B, kwasu foliowego.  Na stan zdrowia nie wpływa pozytywnie mocna herbata, kawa, alkohol. Oprócz tego warto jest ograniczyć żywność przetworzoną, fast-foody, dania typu instant, słodycze, słone przekąski. Ogrom konserwantów zawartych w składzie znacząco utrudnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a tym samym zwiększa ryzyko rozwoju rozmaitych chorób.
 
Dieta na anemię w każdym przypadku może wyglądać nieco inaczej. Dlaczego? Priorytetem jest znalezienie źródła problemu. Najczęściej jest do niedobór żelaza, jednak diagnoza musi zostać poprzedzona badaniami. Posiłków bogatych w żelazo nie należy łączyć z produktami hamującymi jego wchłaniania, czyli polifenolami oraz fitynianami. W jadłospisie nie należy więc umieszczać m.in. zielonej herbaty, fasoli, produktów zbożowych, migdałów, tofu. 
 

Dieta na niedokrwistość w ciąży

Dieta na anemię w ciąży to posiłki o wysokiej zawartości żelaza. Niedobór tego pierwiastka występuje u około 70% ciężarnych borykających się z niedokrwistością. Organizm przyszłej matki wykazuje podwyższone zapotrzebowanie na żelazo, co stwarza konieczność zmiany nawyków żywieniowych. W pierwszych miesiącach ciąży składnik ten wpływa na prawidłowy rozwój płodu, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia wad genetycznych.
 
Co jeść przy niskiej hemoglobinie w ciąży? Doskonałą opcją jest chude mięso, ryby, bób, szpinak, buraki. Produkty bogate w żelazo warto łączyć z produktami bogatymi w witaminę C. W ten sposób można jeszcze bardziej zwiększyć przyswajalność żelaza. Omawiany pierwiastek jest istotny na każdym etapie ciąży. W ostatnich tygodniach chroni przed okołoporodową utratą krwi.
 
Dieta przy anemii w ciąży powinna obfitować w żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C. Zbilansowane posiłki mogą okazać się jednak niewystarczające. Czasami na uzupełnienie niedoborów trzeba poczekać nieco dłużej, co nie jest bezpieczne dla matki i dziecka. W takiej sytuacji lekarz może podjąć decyzję o suplementacji (zwykle preparatami z zawartością żelaza 30-60 mg).