11 stycznia 2025

Dieta lekkostrawna – jakie są jej główne zasady?

Dieta lekkostrawna – jakie są jej główne zasady?
Dieta lekkostrawna to prawdziwy strzał w dziesiątkę dla osób borykających się z różnego typu dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Problemy trawienne bardzo często są następstwem niewłaściwych nawyków żywieniowych. Zmiana diety oraz stylu życia umożliwia złagodzenie męczących objawów, takich jak np. zgaga, niestrawność, wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia. Jedzenie lekkostrawne zwiększa tempo przemiany materii, co wspomaga odchudzenie. Oczywiście zbilansowane posiłki dostarczają niezbędnych składników odżywczych, witamin, minerałów.
 
Dieta lekkostrawna bije rekordy popularności. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że w dzisiejszych czasach coraz więcej osób boryka się z problemami trawiennymi. W dużej mierze odpowiadają za to wszechobecne konserwanty, żywność przetworzona, tłuste mięsa, fast-foody. Taki sposób żywienia niesie za sobą pogorszenie samopoczucia, a nieprzyjemne objawy mogą utrzymywać się przez długi czas. W tym artykule przedstawiamy najważniejsze zasady oraz korzyści diety lekkostrawnej. To zbiór sprawdzonych informacji, które ułatwią podjęcie decyzji o zmianie modelu żywienia.
 

Czym jest dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna to przede wszystkim posiłki, które nie obciążają układu pokarmowego. Są one przygotowywane w oparciu o produkty usprawniające tempo przemiany materii. Umożliwia to sprawne usuwanie zalegających treści pokarmowych oraz toksyn, które są szkodliwe dla organizmu. Jedzenie lekkostrawne jest rekomendowane w przypadku schorzeń żołądkowo-jelitowych. Mowa tutaj o m.in. wrzodach, zapaleniu jelit lub żołądka, chorobach wątroby.
 
Dieta lekkostrawna catering jest często wybierana po przebytych operacjach. Stanowi ogromne wsparcie w okresie rekonwalescencji. Nie tylko utrzymuje organizm w stanie równowagi, ale również przyspiesza regenerację. Ten model żywienia wyklucza spożywanie tłustych i ciężkostrawnych potraw. Konieczne jest unikanie produktów spożywczych wywołujących nadmierne wydzielanie soków trawiennych. 
 

Dieta lekkostrawna - najważniejsze zasady

Jedzenie lekkostrawne nie wywołuje męczących dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ważne jest jednak to, by stosować się do najważniejszych zasad tej diety, co nie zawsze jest proste. Świetną opcją wydaje się być dieta lekkostrawna catering. Pudełka komponowane są przez doświadczonych szefów kuchni, dzięki czemu są pełnowartościowe, sycące, różnorodne. Optymalna kaloryczność dań ułatwia osiągnięcie zamierzonych celów dietetycznych. Trudno o lepszą propozycję dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Dieta lekkostrawna od Catering Pure Food powstaje na bazie produktów o jakości premium. 
 

1. Ograniczenie tłuszczów zwierzęcych

 
Produkty zawierające tłuszcze zwierzęce nie są zaliczane do jedzenia lekkostrawnego. Warto mieć świadomość, że niekorzystnie oddziałują one na pracę układu trawiennego. Oczywiście dopuszczalne jest ich spożywanie, jednak trzeba zachować umiar. Posiłki powinny zostać skomponowane w taki sposób, by zawierały podstawowe składniki odżywcze we właściwych proporcjach. Tylko wtedy można mówić o zbilansowanej diecie lekkostrawnej, która stanowi wsparcie dla organizmu.
 

2. Unikanie smażenia w głębokim tłuszczu

 
Kolejną zasadą diety lekkostrawnej jest unikanie smażenia w głębokim tłuszczu. Sposób obróbki produktów ma duży wpływ nie tylko na ich właściwości, ale również zawartość składników odżywczych. Tłuste potrawy bardzo często wywołują wzdęcia, uczucie pełności i ciężkości. Zakłócają sprawne przesuwanie treści pokarmowych, co może skutkować bólem brzucha utrzymującym się długie godziny. Jedzenie lekkostrawne jest głównie duszone, pieczone, gotowane tradycyjnie lub na parze.
 

3. Produkty z wysoką zawartością lekkostrawnego białka

 
Dieta lekkostrawna wymaga świadomego doboru produktów. Dobrym rozwiązaniem jest żywność z wysoką zawartością lekkostrawnego białka. W menu nie powinno więc zabraknąć chudego mięsa (przede wszystkim drobiowego), ryb, jaj, soczewicy, tofu. Zapewniają one skrócony czas trawienia, dzięki czemu bezpośrednio po spożyciu posiłku można czuć się lekko. Kolejną zaletą jest utrzymujące się przez długi czas uczucie sytości. Minimalizuje to chęć podjadania między posiłkami.
 

4. Optymalna podaż błonnika

 
Mogłoby się wydawać, że jedzenie lekkostrawne ma dostarczyć organizmowi zwiększoną ilość błonnika. Nic bardziej mylnego! Błonnik odgrywa bardzo ważną rolę, ponieważ reguluje tempo przemiany materii, a także ułatwia szybsze osiągnięcie sytości. W nadmiarze powoduje biegunkę i inne dolegliwości jelitowo-żołądkowe. Właśnie dlatego musi być spożywany w umiarkowanej ilości.
 

5. Regularne spożywanie posiłków

 
Dieta lekkostrawna catering ułatwia wdrożenie prawidłowych nawyków żywieniowych. Niezwykle istotna jest rutyna, która powinna być powtarzana każdego dnia. Należy spożywać 4-5 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych (średnio co 3-4 godziny). W ten sposób można pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie układu trawiennego. Trzeba pamiętać, aby porcje nie były zbyt duże. Nie należy spożywać większej ilości kalorii niż wskazuje zapotrzebowanie energetyczne organizmu.
 

6. Eliminacja produktów gazotwórczych

 
Dieta lekkostrawna pozwala poczuć się lepiej. Już po kilku dniach od zmiany nawyków żywieniowych można zaobserwować pierwsze efekty. Kolejną zasadą tego modelu żywieniowego jest ograniczenie spożywania produktów gazotwórczych. Mowa tutaj o m.in. kapuście, fasoli, cebuli, czosnku. Niektóre surowe warzywa również zwiększają produkcję gazów w jelitach. Niewskazane są także napoje gazowane. 
 

7. Odpowiednia temperatura jedzenia

 
Dieta lekkostrawna zakłada spożywanie posiłków ułatwiających trawienie. Jest często polecana osobom przewlekle chorym lub po przebytych zabiegach. Nie należy spożywać potraw bezpośrednio po obróbce termicznej, gdyż ich temperatura jest za wysoka. Takie jedzenie niepotrzebnie obciąża żołądek. Warto więc poczekać krótką chwilę, aby żywność osiągnęła temperaturę pokojową. Zimne dania również nie działają dobrze na trawienie, więc trzeba znaleźć "złoty środek".