Dieta śródziemnomorska jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Nie ma w tym nic dziwnego, że cieszy się ona dużym zainteresowaniem osób prowadzących zdrowy tryb życia. Dania z kuchni włoskiej, greckiej czy hiszpańskiej spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Bazują na produktach naturalnych, które pozbawione są szkodliwych konserwantów. Ten model żywienia wspomaga utrzymanie dobrego stanu zdrowia i samopoczucia. Ważne jest jednak, aby stosować się do najważniejszych zasad, które przedstawiono poniżej.
Czego dowiesz się z artykułu?
Interesuje Cię dieta śródziemnomorska, jednak nie masz pewności, czy ten sposób żywienia będzie dla Ciebie odpowiedni? Jest to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy oczekują pysznych, a zarazem sycących dań, które nie obciążają układu pokarmowego. Nie brakuje tutaj posiłków lekkostrawnych - wspomagają one utrzymanie lub redukcję masy ciała. Opisywana dieta wywodzi się z krajów basenu Morza Śródziemnomorskiego. Ludzie z tej części świata kładą duży nacisk na zdrowy styl życia, co wpływa na długowieczność. Z tego artykułu dowiesz się, na czym polega dieta śródziemnomorska, kiedy warto ją stosować, jakie produkty sprawdzą się najlepiej.
Co to jest dieta śródziemnomorska?
Dieta śródziemnomorska to posiłki przygotowywane w oparciu o naturalne, nieprzetworzone, pełnowartościowe produkty. Stanowią one wsparcia dla całego organizmu, wspomagają utrzymanie dobrego samopoczucia, minimalizują ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób. Ten sposób żywienia wymaga eliminacji produktów z wysoką zawartością konserwantów, wzmacniaczy smaku, sztucznych aromatów czy barwników.
Dieta śródziemnomorska dostarcza dużej ilości drogocennych składników odżywczych. Jest uboga w węglowodany proste oraz cukry trans. Wielu lekarzy poleca ją osobom chorym przewlekle, gdyż wdrożenie właściwych nawyków żywieniowych pozwala złagodzić objawy różnorodnych schorzeń. Dieta śródziemnomorska od Catering Pure Food to prawdziwa gratka dla tych, którzy nie mają czasu samodzielnie przygotowywać zbilansowanych posiłków. Każde danie bazuje na wysokiej klasy produktach o doskonałych walorach smakowych.
Produkty w diecie śródziemnomorskiej
Produkty w diecie śródziemnomorskiej odgrywają bardzo ważną rolę. Należy wiedzieć, że to właśnie one odpowiadają za wartość odżywczą posiłku. Dania powinny zostać skomponowane w zgodzie z zasadami, które zostały szczegółowo omówione w dalszej części artykułu. Dobór składników nie może być przypadkowy.
1. Ryby i owoce morza
W diecie śródziemnomorskiej nie może zabraknąć ryb oraz owoców morza. Dostarczają one organizmowi kwasów omega-3, a tym samym wspomagają pracę serca oraz układa krążenia. Systematycznie spożywane ograniczają ryzyko wystąpienia zawału i chorób serca. Doskonale sprawdzą się tutaj takie produkty, jak np. łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki.
2. Owoce i warzywa
Produkty w diecie śródziemnomorskiej dobierane są w taki sposób, aby gotowe danie zawierało optymalna ilość składników odżywczych. Na talerzu królują więc owoce i warzywa, gdyż obfitują one w witaminy oraz minerały. Ponadto stanowią źródło błonnika, który dobroczynnie oddziałuje na układ trawienny oraz ośrodek sytości. W codziennym menu nie może zabraknąć m.in. cytrusów, winogron, papryki, pomidorów, bakłażanów.
3. Produkty pełnoziarniste
Dieta śródziemnomorska od Catering Pure Food jest różnorodna, co przypadnie do gustu każdemu, kto lubi odkrywać nowe smaki. Przedstawiany sposób żywienia zakłada ograniczenie węglowodanów prostych, czyli m.in. białego pieczywa czy makaronu. Znakomitą alternatywą są produkty pełnoziarniste, szczególnie o niskim indeksie glikemicznym. Zmniejszają one ryzyko występowania gwałtownych skoków stężenia glukozy we krwi. Jest to korzystne dla osób z cukrzycą typu 2, ale nie tylko.
4. Zdrowe źródła tłuszczu
Zastanawiasz się, jakie produkty w diecie śródziemnomorskiej sprawdzą się najlepiej? Wskazane są zdrowe źródła tłuszczu, takie jak np. oliwa z oliwek, awokado, chude mięso. Tłuszcze nienasycone działają pozytywnie na organizm, przyczyniają się do obniżenia złego cholesterolu oraz zwiększenia dobrego cholesterolu. Usprawniają procesy trawienne, dlatego mogą okazać się pomocne osobom na redukcji. W diecie śródziemnomorskiej należy ograniczyć produkty zawierające tłuszcze nasycone oraz trans.
5. Naturalne przyprawy i zioła
Jak już wspomniano, dieta śródziemnomorska wymaga wyeliminowania szkodliwych konserwantów. Wyśmienity smak i aromat potraw można uzyskać za pomocą naturalnych przypraw i ziół. Warto jest zaopatrzyć się w m.in. rozmaryn, tymianek, bazylię, czosnek, oregano. To najprostszy sposób na to, by wzmocnić walory dania. Wspomniane dodatki mają właściwości prozdrowotne.
6. Produkty bogate w tłuszcze roślinne
Nadal nie wiesz, jakie produkty w diecie śródziemnomorskiej stanowią podstawę? Dużą rolę odgrywają tłuszcze roślinne. Świetnym dopełnieniem potraw są orzechy i nasiona (m.in. migdały, pistacje, orzechy włoskie, nasiona chia).
Wpływ diety śródziemnomorskiej na zdrowie
Dieta śródziemnomorska ułatwia ograniczenie tłuszczów nasyconych i trans, a także węglowodanów prostych. Wyklucza takie produkty, jak np. tłuste mięso czerwone, fast-foody, dania typu instant, słodycze, słone przekąski, napoje gazowane. Ten sposób żywienia dobroczynnie oddziałuje na pracę serca. Obniża poziom złego cholesterolu, a także minimalizuje ryzyko zawału. Dieta śródziemnomorska uboga w cukier jest korzystna również dla diabetyków, którzy borykają się z cukrzycą typu 2. Ułatwia stabilizację stężenia glukozy we krwi.
Kolejną zaletą diety śródziemnomorskiej jest usprawnienie procesów trawiennym. Lekkostrawne posiłki obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia zaparć i innych nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Właściwości przeciwzapalne niektórych produktów (m.in. ryb, oliwy z oliwek, ziół) również wspomagają utrzymanie dobrego zdrowia.