07 kwietnia 2025

Dieta bez glutenu – dla kogo jest i jakie przynosi korzyści?

Dieta bez glutenu – dla kogo jest i jakie przynosi korzyści?
Dieta bezglutenowa zaliczana jest do diet eliminacyjnych. Właśnie dlatego jej wdrożenie jest wskazane wyłącznie w uzasadnionych przypadkach o podłożu zdrowotnym. Omawiany model żywieniowy jest rekomendowany przede wszystkim osobom borykającym się z celiakią, nietolerancją glutenu czy alergią pokarmową. Cieszy się dużą popularnością również wśród odchudzających się, gdyż ułatwia kontrolę apetytu, a tym samym stanowi wsparcie podczas walki o szczupłą sylwetkę. 
 

Czego dowiesz się z artykułu?

Z artykułu dowiesz się, czy bezglutenowa dieta jest odpowiednia dla Ciebie. Warto podkreślić, że dieta eliminacyjna nie powinna być wybierana w oparciu o trendy, a rzeczywiste potrzeby organizmu. Zdrowe osoby potrzebują glutenu do prawidłowego funkcjonowania, więc nie warto z niego rezygnować. W przypadku wątpliwości dobrze jest skontaktować się z wykwalifikowanym dietetykiem, który ułatwi podjęcie trafnej decyzji. Wszystko po to, by uniknąć groźnych niedoborów składników pokarmowych. Sprawdź, dla kogo dieta bezglutenowa jest najlepszym wyborem!
 

Czym jest gluten?

Bezglutenowa dieta wymaga unikania produktów spożywczych zawierających ten składnik. Gluten to białko występujące w wielu rodzajach zbóż, takich jak pszenica, jęczmień, żyto czy owies. Odpowiada za elastyczność ciasta i umożliwia jego odpowiednią konsystencję. Gluten jest obecny w wielu popularnych produktach spożywczych, takich jak pieczywo, makaron, ciasta, ciastka, przetworzone produkty (np. w postaci dodatków, stabilizatorów, substancji zagęszczających).
 

Dieta bezglutenowa – dla kogo?

Zastanawiasz się, dla kogo dieta bezglutenowa jest polecana? Najlepiej sprawdza się w przypadku osób, które cierpią na nietolerancję glutenu, celiakię, alergię lub nadwrażliwość na gluten. Warto jednak podkreślić, że bezglutenowa dieta powinna zostać wdrożona po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Gluten w swojej naturalnej postaci jest źródłem wartościowych białek, witamin i minerałów, których może zabraknąć w diecie eliminacyjnej.
 

1. Celiakia

Celiakia to poważna, autoimmunologiczna choroba, w której organizm reaguje na gluten, uszkadzając błonę śluzową jelita cienkiego. Wynikiem tego procesu dochodzi do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych, co prowadzi do niedoborów witamin i minerałów oraz problemów trawiennych. Skuteczną metodą leczenia celiakii jest całkowita eliminacja glutenu z diety. Produkty na diecie bezglutenowej stanowią podstawę menu - każdy z nich musi być dobierany świadomie.
 

2. Nadwrażliwość na gluten

Nadwrażliwość na gluten to stan, w którym osoby odczuwają dolegliwości po spożyciu glutenu, ale nie mają celiakii ani alergii na gluten. Objawy mogą obejmować bóle brzucha, wzdęcia, zmiany nastroju, zmęczenie czy bóle głowy. Bezglutenowa dieta minimalizuje ryzyko wystąpienia uciążliwych dolegliwości. 
 

3. Alergia na pszenicę

Dieta bezglutenowa - dla kogo? Ten sposób żywienia jest rekomendowany w przypadku alergii na pszenicę. Objawy alergii mogą obejmować wysypkę, trudności w oddychaniu, obrzęki, a także dolegliwości trawienne. Osoby z alergią na pszenicę muszą unikać pszenicy i produktów ją zawierających, co wiąże się z wyeliminowaniem glutenu z diety.
 

4. Stany zapalne układu pokarmowego

U osób, które mają nadwrażliwość na gluten, jego spożycie może prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, które manifestują się m.in. bólem stawów, bólem głowy, zmęczeniem czy problemami skórnymi. Najczęściej jednak dolegliwości obejmują układ pokarmowy. Bezglutenowa dieta może zmniejszyć te objawy i poprawić jakość życia.
 

5. Nadwaga lub otyłość

Już wiesz, dla kogo dieta bezglutenowa jest szczególnie polecana. Należy zaznaczyć, że nie jest ona typową dietą redukcyjną, jednak może ułatwić walkę z nadwagą lub otyłością. Zakazane produkty na diecie bezglutenowej to m.in. słodycze, fast-foody, białe pieczywo, przetworzona żywność typu instant. Stanowią one bombę kaloryczną, a dzięki ich odstawieniu można zauważyć utratę masy ciała. Na bezglutenowej diecie należy sięgać po zdrowsze alternatywy, takie jak np. ryby, warzywa, owoce, rośliny strączkowe.