OWSIANE CIASTO Z WIŚNIAMI I CZEKOLADĄ

14 Lipiec 2019

Pure Food Catering Dietetyczny

OWSIANE CIASTO Z WIŚNIAMI I CZEKOLADĄ

Składniki:
- 90g masła
- 150g erytrytolu/ksylitolu
- 1 jajko
- 220g kefiru (w gramach bo wszystko ważyłam)
- 160g płatków owsianych - zmieliłam na mąkę lub 160g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- ziarenka wanilii
- 300g wiśni (można użyć mrożonych)
- 100g gorzkiej czekolady

W misce utrzeć masło i erytrytol do powstania jaśniejszej, puszystej masy. Dodać jajko, szczyptę soli i utrzeć. Do ciasta wlać kefir, dodać wanilię, cynamon, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać do połączenia się składników.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać szpatułką. Na górę wyłożyć wiśnie oraz pokruszoną czekoladę.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 1h. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Wyjąć i wystudzić.

Wartości odżywcze 1 porcji (całe ciasto to 8 porcji):
268,4 kcal
B: 5,6g
T: 16,1g
W: 24,8g
Bł: 2,3g

Smacznego! heart
Ola - Dietetyczna Babka