29 pa藕dziernika 2019

Dzie艅 KUCHNI HISZPA艃SKIEJ

Dzie艅 KUCHNI HISZPA艃SKIEJ

W Hiszpanii wspólne biesiadowanie to po prostu tradycja. Podczas posi艂ków spotykaj膮 si臋 ca艂e rodziny oraz znajomi, a sto艂y po brzegi zastawione s膮 potrawami i produktami regionalnymi.

艢niadanie jedzone jest w Hiszpanii dopiero oko艂o po艂udnia. Hiszpa艅skie 艣niadania s膮 przewa偶nie s艂odkie. Od po艂udnia do 16:00 w lokalach serwowane s膮 dwudaniowe obiady, a pó藕niej lokale s膮 zamykane i otwierane ponownie dopiero oko艂o 20-21 na kolacj臋.

Najpopularniejsze dania kuchni hiszpa艅skiej to: tortilla – hiszpa艅ski omlet z ziemniaków i jajek sma偶ony na oliwie, gazpacho – rodzaj ch艂odnika, patatas bravas – ziemniaki pokrojone w kostk臋 i sma偶one na g艂臋bokim oleju, paella – potrawa sk艂adaj膮ca si臋 z ry偶u i ró偶nego rodzaju dodatków, szynka serrano, fabada – jednogarnkowa potrawa, rodzaj zupy powstaj膮cej z fasoli oraz ró偶nego rodzaju w臋dlin.