Sposoby obniżenia indeksu glikemicznego
Dieta o niskim IG charakteryzuje się zastosowaniem produktów o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Im wyższy IG produktu, tym szybciej będzie on trawiony, a co za tym idzie, nastąpi duży skok insuliny.
Ważnym wskaźnikiem jest także ładunek glikemiczny. Indeks glikemiczny jest parametrem, który określa wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 g produktu, a nie po ilości jaką faktycznie zjedliśmy. Ładunek glikemiczny to wartość jaką uzyska cały posiłek, a mianowicie, czy będzie to niski, średni czy wysoki poziom ładunku glikemicznego. Sprowadza się to do tego, iż nie zawsze produkty o wysokim indeksie glikemicznym będą dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej groźne i niedozwolone.
Jednak jest kilka zasad, którymi można się kierować komponując posiłki, mając czasami ochotę na produkty o wysokim indeksie glikemicznym.