Dzień KUCHNI HISZPAŃSKIEJ

29 Październik 2019

W Hiszpanii wspólne biesiadowanie to po prostu tradycja. Podczas posiłków spotykają się całe rodziny oraz znajomi, a stoły po brzegi zastawione są potrawami i produktami regionalnymi.

Śniadanie jedzone jest w Hiszpanii dopiero około południa. Hiszpańskie śniadania są przeważnie słodkie. Od południa do 16:00 w lokalach serwowane są dwudaniowe obiady, a później lokale są zamykane i otwierane ponownie dopiero około 20-21 na kolację.

Najpopularniejsze dania kuchni hiszpańskiej to: tortilla – hiszpański omlet z ziemniaków i jajek smażony na oliwie, gazpacho – rodzaj chłodnika, patatas bravas – ziemniaki pokrojone w kostkę i smażone na głębokim oleju, paella – potrawa składająca się z ryżu i różnego rodzaju dodatków, szynka serrano, fabada – jednogarnkowa potrawa, rodzaj zupy powstającej z fasoli oraz różnego rodzaju wędlin.