Jak prawidłowo przechowywać pomidory?

13 lipca 2020

Wyjątkowym i aromatycznym smakiem pomidorów chcielibyśmy się cieszyć przez cały rok, natomiast sezon na nie trwa dość krótko.
Nie od dziś wiadomo, że pomidory mają znaczący wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Antyoksydanty w nich zawarte opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, w tym głównie miażdżycy. Spożywanie ich pomaga dbać o skórę, gdyż może uchronić nas przed szkodliwym działaniem promieni UV. Mają również właściwości antyrakowe, a  także mogą przyczynić się do poprawy naszej odporności. Stanowią więc doskonałe uzupełnienie wielu diet. Dzięki dużej zawartość wody idealnie sprawdzą się nie tylko w dietach standardowych, ale mogą również wzbogacić jadłospis diety ketogenicznej. Jednak złe przechowywanie pomidorów pozbawia je nie tylko aromatu, ale i wielu właściwości prozdrowotnych.

Jak zatem prawidłowo przechowywać pomidory, by jak najdłużej zachowały swoje właściwości i smak?

Duże znaczenie ma sama jakość tego warzywa. Nie powinno się jednak przechowywać pomidorów w niskich temperaturach. Trzymanie ich w lodówce powoduje, że tracą smak, aromat, a konsystencja staje się mączna i dużo bardziej wodnista. W warunkach chłodniczych pomidory szybciej się psują. Nie polecamy także chowania ich do plastikowych toreb. W beztlenowych warunkach pomidory zaczną szybko dojrzewać i fermentować.
Do spowolnienia procesów metabolicznych w pomidorach niezbędna jest dobra wentylacja, ciemność, temperatura od 9 do 12 ° C, a wilgotność nie powinna być wyższa niż 70%.


Jeśli jednak posiadasz większą ilość pomidorów, których nie jesteś w stanie przechować w odpowiednich warunkach, warto zrobić z nich przetwory, tj.: soki, sosy, zupy, czy domowy ketchup.

W trakcie gotowania pomidorów, uwalniają się nowe smaki i aromaty, a likopen odpowiedzialny za zwalczanie wolnych rodników, staje dużo bardziej przyswajalny.