Twój koszyk jest pusty!

Sposoby obniżenia indeksu glikemicznego
W XXI wieku znacznie częściej słyszymy o problemach zdrowotnych, z którymi styka się coraz więcej osób. Większą ich część stanowią zaburzenia czy choroby, których leczenie możemy wesprzeć zdrowym odżywianiem i specjalną dietą.
Insulinooporność, czyli stan o krok przed cukrzycą typu II, to przykład zaburzenia, w którym dieta o niskim indeksie glikemicznym jest bardzo istotnym czynnikiem w złagodzeniu objawów i leczeniu. Taki rodzaj diety charakteryzuje się zastosowaniem produktów o niskim lub średnim indeksie glikemicznym.
Indeks glikemiczny to parametr wskazujący jak rośnie poziom glukozy po spożyciu danego produktu. Im wyższy IG produktu, tym szybciej będzie on trawiony (szybciej dojdzie do wzrostu poziomu glukozy we krwi), a co za tym idzie, nastąpi duży skok insuliny. Ważnym wskaźnikiem jest także ładunek glikemiczny. Indeks glikemiczny jest parametrem, który określa wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 g produktu, a nie po ilości jaką faktycznie zjedliśmy. Ładunek glikemiczny to wartość jaką uzyska cały posiłek, a mianowicie, czy będzie to niski, średni czy wysoki poziom ładunku glikemicznego. Sprowadza to się do tego, iż nie zawsze produkty o wysokim indeksie glikemicznym będą dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej groźne i niedozwolone.