Bia艂ko w organizmie - rodzaje, funkcje i zapotrzebowanie cz艂owieka

02 marca 2021

Bia艂ko to jeden z najwa偶niejszych elementów w codziennej diecie. Gdzie go mo偶emy znale藕膰 i które jego 藕ród艂o b臋dzie najlepszym wyborem? Jakie jest zapotrzebowanie na bia艂ko w zale偶no艣ci od p艂ci, wieku cz艂owieka? Spróbujemy si臋 tego dowiedzie膰.   Bia艂ka, inaczej proteiny to podstawowy budulec wszystkich 偶ywych organizmów. Zbudowane s膮 z aminokwasów, które s膮 po艂膮czone wi膮zaniami peptydowymi. Aminokwasy mo偶na podzieli膰 na dwie...

Metabolizm - na czym polega, jak go wspomaga膰?

23 lutego 2021

Coraz cz臋艣ciej s艂yszymy sformu艂owania, 偶e co艣 mo偶e przyspieszy膰 nasz metabolizm lub go te偶 zwolni膰. Istniej膮 te偶 okre艣lenia, 偶e cz艂owiek mo偶e posiada膰 szybki lub wolny metabolizm. Ale co to w艂a艣ciwie oznacza? Czy istniej膮 produkty, które przyspieszaj膮 przemian臋 materii i u艂atwiaj膮 odchudzanie? Je艣li tak, na pewno znajduj膮 si臋 w zdrowych produktach, a prowadzenie zdrowej diety i zdrowego stylu 偶ycia u艂atwiaj膮 ten proces.   Czym jest...